Gazdaság

Vigyázat, csalók hívhatják a WhatsAppon, kamu álláslehetőséggel

GettyImages
GettyImages

Csalók élnek vissza az egyik legtapasztaltabb hazai HR tanácsadó vállalat, az AIMS International magyarországi tagja, az AIMS Magyarország Kft. és a Simonyi és Tóth HR tanácsadó cég nevével, munkatársaik profiljával és ajánlanak álláslehetőséget egy bizonytalan hátterű applikáció letöltését kérve és eseteként munkaközvetítő díjat is megpróbálnak kicsalni.

Az elmúlt napokban több partnerük, korábbi álláskeresők is jelezték feléjük, hogy nemzetközi szakmai szervezeti tagságukra hivatkozva, kollégáik nevében, csalók keresték őket külföldi telefonszámról, angol nyelven, álláskeresés ügyében és küldtek a nevünkben hamis ajánlatot. Többen jelezték, hogy

  • többnyire indiai telefonszámról,
  • WhatsApp-on telefonáltak az áltanácsadók
  • kiváló, otthonról végezhető munkát kínálva.

Esetenként

  • egy bizonytalan hátterű applikáció letöltését is kérik, sőt
  • arról is hallottak már, hogy munkaközvetítői díjat kértek

– avatott be az érintett cégek vezetője, Simonyiné Tóth Judit.

Hozzátette, munkatársai soha nem kérnek munkaközvetítői díjat a jelöltektől, vagy ajánlanak telefonon, előzetes egyeztetés nélkül bármilyen pozíciót. Minden munkakör betöltéséhez először telefonos interjút készítenek, megismerik a jelölt motivációját és elvárását, csak azután adnak tájékoztatást az álláslehetőségről. Nem küldenek „kéretlenül” munkalehetőséget, nem keresnek senkit külföldi telefonszámról. Szerződéses viszonyban a megbízókkal vannak, így munkájuk ellenértékét ők fizetik. Hangsúlyozták, munkavállaló, álláskereső jelölt számára tanácsadói munkájuk ingyenes.

Felhívják mindenki figyelmét, hogy legyen óvatos és ha a következő napokon ilyen hívást kap, jelezze feléjük. A szükséges jogi lépéseket és a rendőrségi feljelentést is megtették.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik