Gazdaság

Rossz hír nyugdíjasoknak: idén csoda kellene a nyugdíjprémiumhoz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormány és a Kopint-Tárki egyaránt mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól, nyugdíjprémiumra így jó eséllyel nem számíthatnak az idősek, mivel ahhoz 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedésre lenne szükség – írja az Azénpénzem.hu. Emlékeztetnek, a Pénzügyminisztérium (PM) szerint most az is jelentős dolog, hogy a nyugdíjak „védelméhez” szükséges fedezetet garantálja az állam.

A legutóbbi Kormányinfón az is kiderült, ahhoz, hogy az idénre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt elérjék, 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemeznek át, halasztanak el. A pénzügyminiszter újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a kormány 20,5 milliárd forintot tett félre idén a nyugdíjprémiumra (amiből látszik, hogy nagyobb növekedésre számítottak).  Az összegről Varga Mihály az őt kérdező újságírónak kijelentette: „ne aggódjon ezért a pénzért, van ennek a pénznek helye”.

Tavaly nem volt nyugdíjprémium, tavalyelőtt pedig jóval karcsúbb lett, mint amennyivel eredetileg számolt a kormány. 2022-ben ugyanis a költségvetésben 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. A portál szerint ez is mutatja, hogy mennyire lehet komolyan venni az ilyen ígéreteket.

Az idősebbek számára aggasztó lehet, hogy közben a PM azon borong, hogy az idei első negyedévben a nyugellátásokra az egy évvel korábbinál többet fizettek ki. Az Azénpénzem.hu számításai szerint a nyugellátásokra az idén az első három hónapban összesen kiadott 1895,7 milliárd forint bő tíz százalékkal haladja meg a tavalyit.

Voltak olyan spekulációk is (egyébként a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szavai alapján), amelyek szerint a 13. havi nyugdíj kifizetése „fektette meg” a költségvetést. Ezzel a tétellel azonban számolniuk kellett. Ezért írják, nem is tudják, mi a rosszabb, ha nem számoltak vele, vagy ha most tudatosan hergelnek a nyugdíjasok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik