Gazdaság

Matolcsy György: 50 ezres bankjegy nem kell még

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Az MNB elnöke szerint az infláció sem indokolja az új címlet bevezetését.

Matolcsy Györgyöt arról kérdezte Novák Előd (Mi Hazánk), hogy mikor fogják az infláció miatt az 5 forintosokat ki-, az 50 ezres bankókat bevezetni. A képviselő jelezte, pártja már sok érvet felsorakoztatott a készpénzhasználat mellett, de ezt nég szükségesnek tartaná. Az ötforintosok kivonását Balassa Péter (Jobbik) már két éve sürgette, hiába. Novák Előd most ugyanazzal érvelt: az érme már a saját anyagköltségét sem éri meg, színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként, kivonása nemzetgazdasági szinten milliárdos megtakarítást eredményezett.

Az EU-rekord magyar inflációs mutatókkal elértéktelenedett 5 forintosok kivezetése így indokolttá vált.

Szerinte az infláció miatt lenne szükség az 50 ezer forintosra is,  hiszen

a 20 ezresek 2001-es forgalomba bocsátásakor a legnagyobb bankjegy annyit ért, mint ma kb. 55 ezer forint.

Novák Előd idézte lapunk korábbi cikkét, amelyben már két éve arra a következtetésre jutottunk, hogy ideje lenne egy új – 50 ezres – címlet bevezetésének.

A jegybank elnöke válaszában jelezte, hogy a forgalomban levő bankjegyekről és érmékről összetett szempontok alapján döntenek.
Elemzik a lakossági fizetési módokat, az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepét.

Matolcsy György azt írta, az infláció ugyan hat az egyes címletek vásárlóértékére, a lakosság fizetési szokásaira alig. Arra a felvetésre, hogy az ötforintos alapanyagköltsége magasabb, mint amennyit maga az érme ér, az MNB elnöke úgy reagált, a fizetőeszközök címletstruktúrájának megváltoztatásáról nem lehet a fémárak nagyon változó, éppen aktuális tőzsdei értéke alapján dönteni,  egy pillanatnyi, relatív költségelőny nem szolgálhat a társadalom széles rétegeit érintő, hosszú távú döntések alapjául.

Az MNB elnöke szerint az 50 ezres bevezetése előtt mérlegelni kell, hogy a NAV online pénzárgép (OPG) adatbázisában regisztráltak szerint tavaly, a 2.23 milliárd készpénzes fizetés átlagértéke csak  3597 forintot tett ki, vagyis az emberek készpénzt kisebb értékű vásárlásoknál használnak.

Mindebből következik, hogy jelentős nehézséget okozna az átlagos értékű készpénzes vásárlások 50 000 forintosokkal történő fizetése. Az 50 000 forintos bankjegyek esetleges használata a legtöbb fizetési helyzetben azonnali címletváltási problémát vonna maga után.

Matolcsy György jelezte, jelenleg semmi nem indokolná a beavatkozást a címletstruktúrába, de a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan nyomon követi a helyzetet, ha

szükségessé válik, meg fogja hozni a készpénzciklus szerkezetét érintő szakmai döntéseket.

X

Kapcsolódó
50 ezres aranyforintról döntött Matolcsy György
Megjelentek a Magyar Közlönyben az MNB-elnök rendeletei az emlékérmék kibocsátásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik