Gazdaság

Matolcsy elárulta, nem vonják ki forgalomból az ötforintos érméket

MTVA / Oláh Tibor
MTVA / Oláh Tibor

Az ötforintos érméket nem vonják ki a forgalomból, egy érmecímlet bevonása pedig nem ítélhető meg a fémárak pillanatnyi alakulásával – derült ki Matolcsy György jegybankelnök válaszából, amit Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott kedden.

A képviselő javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezte az ötforintosok kivonását, amit azzal indokolt, hogy az érme alapanyagköltsége már önmagában többe kerülnek, mint az ötforintos névértéke. Ugyanakkor a jegybankelnök szerint más szempontokat is figyelembe kell venni egy címlet kivonásánál, nem csak az alapanyagköltséget, bár azt elismerte, hogy a jelenlegi fémárak mellett tényleg többet ér egy 5 forintos érme 5 forintnál. Igaz, hozzátette, ez nem egyedi jelenség, szerinte például az amerikai 1 és 5 centesek, vagy a 2020 előtti 1, 2 és 5 eurocentesek is.

Mint írta, az 1 és 2 forintosok bevonásánál sokkal drágább volt a bekerülési költség, 5-6-szorosa volt a névértékének mégsem ez volt a döntő Matolcsy szerint, hanem az, hogy nem használta a lakosság.

Válasza szerint egyébként nagyon drága lenne bevonni az ötforintos érméket. A jegybankelnök szerint jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban, ha bevonnák őket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie, ami nagy költséget jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik