Gazdaság

Döntött a kormány, literenként 6 forinttal lesznek beljebb a gazdák

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az április 11-i Magyar Közlönyben már ki is jött a kormányhatározat, amiről az aznapi kormányinfón tett bejelentést Nagy István agrárminiszter. A friss kormányrendelet szerint a mezőgazdasági járműveknél a  kormány a gabonaágazat helyzetének javítását szolgáló intézkedésről döntött. A kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy az agrárminiszter bevonásával április 30-ig készítsen előterjesztést arról, hogy a gázolaj jövedékiadójából 90 százalékot igényelhessenek vissza e mezőgazdasági járművekre, már 2024. május 1.-től.

De mit is jelent ez a 90 százalék?

  • Idén januártól a gázolaj jövedéki adója literenként 142,9 forintra emelkedett (magas kőolaj világpiaci ár mellett), és ennek 86 százalékát, azaz 122,9 forintnyit igényelhettek vissza a gazdák.
  • Május elsejétől ez a 86 százalék emelkedne 90 százalékra, azaz 128,6 forint lesz visszaigényelhető a befizetett jövedéki adóból. Kis híján 6 forinttal nő tehát a visszaigénylés januárhoz képest.

2023-ban  még csak 82 százalékot lehetett visszaigényelni. Ami még fontos, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter/ha lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik