Gazdaság

Nagy Márton figyelmeztette a Mol és a MÁSZ képviselőit az elszálló üzemanyagárak miatt

A hét elején beszélt arról Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy az elszálló üzemanyagárak miatt berendelte magához a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőit, akik ennek megfelelően csütörtökön meg is jelentek a miniszter hivatalában.

Az MTI tájékoztatása szerint a tárgyaláson a felek áttekintették a belföldi üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat, Nagy pedig megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb. A közlemény szerint jelenleg a benzin 644 forintba, a gázolaj 658 forintba kerül literenként, vagyis a régiós átlagnál mintegy 7-9 százalékkal drágább mindkettő.

A miniszter felhívta a figyelmet arra a korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük.

Ennek alapján figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a vállalásaikat.

Hangsúlyozta: határozott elvárás, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük. Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomonkövetésére és ellenőrzésére vonatkozólag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik