Gazdaság

Nem annyi emelés szerepelt Vodafone-számláján, amennyit a cég beharangozott? Mutatjuk, mi az oka

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Vodafone-s olvasónk azt tapasztalta, hogy legújabb számláján nem 15,4 százalékkal emelkedett a fizetendő, ahogy előzetesen a szolgáltató bejelentette, hanem 22 százalékkal. A számlazárás napja március 13. volt. A számláján csak havidíj szerepelt, de abból pluszos és mínuszos tételek is, több időszakra.

Az előzőn számláin szintén csak havidíjak szerepeltek, azok végösszege 3990 forint volt. Azokhoz képest tehát az új, a márciusi számlán jelzett 4875 forintos fizetendő 22 százalékos emelést jelent. Hasonlóról panaszkodott a Redditen is az egyik felhasználó. Mint írta, a márciusi Vodafone-számláján a 15,4 százalékos bejelentett emelésnél lényegesen többel drágult minden szolgáltatás alapdíja, például a 300 MGB-s net 4700 forint helyett 5800 forint lett, ami 23,4 százalékos különbség.

Olvasónknak az ügyfélszolgálat azzal magyarázta a dolgot, hogy az emelés március 1-jétől érvényes, de a hónap első 12 napját már februárban leszámlázták „régi”, azaz a 15,4 százalékkal meg nem emelt áron. Erre a 12 márciusi napra pedig a márciusi számlán utólag kiszámolták, mennyi arányosan az inflációkövető emelés, amit hozzácsaptak a friss számlához. Így emelkedett 22 százalékkal a márciusi számlán a kimutatott fizetendő.

Előre számláznak

Megkeresésünkre a szolgáltató megerősítette, hogy

  • a számlázási időszak nem a tárgyhónap első és utolsó napja közötti időszakra esik,
  • fix számlazárási napokkal dolgoznak,
  • és a havidíjakat előre számlázzák.

Az előre számlázást azzal magyarázták, hogy az ügyfeleknek így pontosan egyhavi/30 napos időszakot tudnak számlázni. Hozzátették, hogy az előfizetéshez kapcsolódó havidíj-kedvezményeket is előre biztosítják.

Nehezen érthető a számla

Olvasónk ügyére reagálva azt írták, mivel az ő számlazárása minden hónap 13.-ára esik, így a február 13-án lezárt számláján a havidíjait és kedvezményeit a február 14. és március 13. közötti időszakra állították ki. Ez a számla pedig – a kiállítás dátuma miatt – még nem tartalmazott emelt díjakat, ugyanis a rendszer csak február 13-ig „lát”, azt ekkor még „nem tudja”, hogy március 1-jétől a korrigált díjakkal kellene számolnia. A számlaképen tehát a díjemelés miatti tört havi számlázás okán jelenik meg több mínuszos tétel is. Elismerték, hogy ezáltal a megszokottnál kevésbé egyértelműbb lehet a számlakép.

Olvasónknál a soron következő számlazárás március 13-án volt esedékes – az ekkor kiállított számla már a március 1-jével életbe lépő, korrigált havidíjakat tartalmazta. Annak érdekében, hogy megfelelően járjanak el, az előre befizetett havidíjat a korrekció életbelépésének napjától a számlazárási napig visszaadják (ez jelenik meg mínuszos összegként a számlán), valamint ennek a helyére az új, már díjkorrekcióval ellátott havidíj időarányos összegét terhelik be – magyarázták.

Ezen kívül a számlázási gyakorlat alapján a következő hónap havidíját előre számlázták (olvasónk esetében: március 14-étől április 13-áig), már a március 1. utáni megemelt díjon. Ez a számla első három sora, mint a cég által küldött magyarázó ábrán is látszik.

Összességében tehát a havidíj korábban nettó 4752,38 forint volt, ez módosult nettó 5480,95 forintra, ami 15,4 százalékos emelést jelent.

24.hu

A többi sorral kapcsolatban a cég azt írta, hogy a díjemeléssel párhuzamosan az ügyfeleknek biztosított kedvezményeket is megemelték 15,4 százalékkal. Olvasónknál például a korábbi (február 13-án lezárt) számlában 1000 forintos havidíjkedvezményt biztosítottak. Ezt a rendszerük első lépésként a teljes számlaciklusra visszaterhelte, ez a számla 5. sora.  Majd újra érvényesítették a kedvezményt immáron két részre osztva. A díjkorrekciós időszakot megelőzően a még nem emelt bruttó 1000 forintos havidíjkedvezmény időarányos részét a február 14. és február 29. közötti időszakra vonatkozóan, majd a március 1. és 13. közötti időszakra a már növelt havidíj kedvezményt érvényesítették (számla 4. és 6. sora). Ezen felül a következő számlázási időszakra a megszokott módon már az emelt havidíjkedvezményt tüntették fel a március 14. és április 13. közötti időszakra (számla 7. sora).

A mostani számlakép bonyolultságát az indokolja szerintük, hogy a díjkorrekciós időszak tört hónapot érintett. Biztosítottak arról, hogy a további számlákban ügyfeleik nem tapasztalnak majd ilyen számlatörést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik