Tech

Mától megdrágul a telefonálás, a tévézés és az internetezés is

Luis Alvarez / Getty Images
Luis Alvarez / Getty Images

Március elsejétől megemeli publikus lakossági és kisvállalati távközlési szolgáltatásainak havi díját a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Yettel Magyarország. A cégek a romló gazdasági körülményekre hivatkozva vezették be tavalyelőtt az ennek jogalapot adó díjkorrekciós mechanizmust, melyet létrehozása óta idén másodszorra alkalmaznak. A díjemelés ellen semmit nem tehetnek azok, akik határozott időtartamú, másnéven hűségszerződést kötöttek a szolgáltatójukkal – írja a hwsw.

A távközlési szolgáltatások idei díjkorrekciója több szempontból is más, mint a tavalyi.

Az egyik legfontosabb változás, hogy noha az általános szerződési feltételekben mindegyik cég a KSH által közölt, tárgyévet megelőző év (kivéve a Vodafone esetében) fogyasztói árindex-változását tekinti mérvadónak, végül egyik cég sem növelte a díjait a tavalyi pénzromlásnak megfelelően 17,6 százalékkal.

Elsőként az a Vodafone közölte tavaly októberben, hogy 15,4 százalékkal emeli havi díjait, amely az üzleti évét nem a naptári évhez igazítja. Ezt követően január közepén a Magyar Telekom és a Yettel bejelentette, hogy 15, illetve 15,3 százalékos tarifaemelést hajt végre. Fontos változás az is, hogy a tavalyi gyakorlattól eltérően idén a versenytársakhoz igazodva már a Vodafone is a díjkorrekcióval megegyező mértékben emeli az elérhető díjkedvezmények összegét.

A díjkorrekció továbbra sem vonatkozik a perc- és SMS-díjakra valamint a feltöltőkártyás mobilcsomagokra.

A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nemcsak a mobil, hanem minden más távközlési szolgáltatás, így például a tévéelőfizetés, a vezetékes internet, és a vezetékes telefon havi díja is megváltozik március 1-től. Némileg kilóg a sorból a 4iG Nyrt. többségi tulajdonában lévő Digi Távközlési Kft., amely mától csak a DigiMobil tarifák havi díját emeli meg, ám a fentiekhez képest jóval drasztikusabb mértékben, helyenként a duplájára. A Digi vezetékes szolgáltatásainál május 1-től lép életbe az inflációkövető díjkorrekció, amikortól 14,9 százalékkal emelkednek a díjak.

Kapcsolódó
Ez fájni fog: nem nyelnek tovább, díjat emelnek a szolgáltatók
A nagy szolgáltatók automatikusan ráverik a tavalyi inflációt az idei áraikra. A kicsiknek több a veszíteni valójuk, ők inkább kivárnak, és több lépcsőben próbálnak majd emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik