Gazdaság

Minden dolgozójának üzent a Spar a kormány hadüzenete után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Pénzcentrum birtokába jutott a Spar Igazgatótanácsának levele, melyet a cégcsoport magyar dolgozóinak küldtek ki a nemrég kirobbant botrány kapcsán. A levél szerint a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, amelyek munkavállalónként közel 3,4 millió forinttal rövidítik meg a vállalatot. Lázár János "vételi ajánlatára" reagálva elhangzik, hogy szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni.

Forrnak az indulatok, miután a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans K. Reisch éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájával, különösen a különadókkal és egyéb, szerintük versenykorlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. Elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később Lázár János építésügyi miniszter is erős üzenetet küldött az élelmiszerláncnak, nemrég pedig azt is megszellőztették, hogy a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé citálná a boltláncot.

A Spar az ország ötödik legnagyobb munkaadója, közel 14 ezer dolgozóját és családtagjaikat is joggal foglalkoztahatja, vajon mi vár rájuk a jövőben, ha elmérgesedik a kormány és a munkadójuk közti viszony.

A portál változtatás nélkül közölte a SPAR Igazgatótanácsa (Hans K. Reisch, Paul Klotz, Markus Kaser, Marcus Wild) által jegyzett, az üzletlánc munkavállalói részére küldött levelét. Ebből egyebek közt kiderül, hogy

„A Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a Spar Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a Spar Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk.

Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.

– írták.

A levélben hangsúlyozzák, hogy magyar kereskedőnek tekintik magukat és semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzanak Magyarország politikai ügyeibe.

„Nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik