Belföld

Kiemelt beruházás lesz a sóskúti akkumulátor-feldolgozó

SZAJKI BÁLINT / 24.HU (ILLUSZTRÁCIÓ
SZAJKI BÁLINT / 24.HU (ILLUSZTRÁCIÓ
A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta terveit. Azzal érvel. hogy a beruházás hozzájárul a Sóskúton élők jólétéhez.

Hiába a helyiek tiltakozása, ahogy a sóskúti polgármester korábban megjósolta, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátor-feldolgozóját. Kedden jelent meg a kormány honlapján a jogszabálytervezet. A

hulladékfeldolgozásra irányuló

sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd. A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium érvelése szerint

  • a beruházás jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatással bír.
  • Az itt létrejövő szolgáltatások, feldolgozási folyamatok nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági versenyképességéhez, tekintettel arra, hogy a beruházás célja a körkörös gazdaságba való integráció.
  • A beruházás megvalósításával 100 új munkahely jön létre.
  • Az új munkahelyek és a beruházás gazdaságfejlesztő hatásai hozzájárulnak a Sóskúton élő lakosok jólétéhez, amely jelentősen meghaladja az ipari termeléssel szükségképpen együttjáró externáliák hatásait.

A véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül. A rendeletet majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.

Sóskúton a szlovén Andrada csoport tervez 13 milliárd forintos beruházással akkumulátor-feldolgozót létrehozni. A gyár ellen tiltakoznak a helyiek és a környékbeli települések, de König Ferenc polgármester már korábban elmondta az RTL Híradónak, hiába, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész.

És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen.

A polgármester szerint a tiltakozók eltévesztették a címet, és a Bem térre vagy a Budai Várba kéne vonulniuk. Arra a kérdésre, szerinte hol döntöttek a sóskúti akkumulátorüzemről, König úgy felelt,

fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.

A polgármester attól tart, hogy Gödhöz hasonlóan Sóskúttól is elvehetik az iparűzési adót. A szlovén Andrada befektetési csoport korábban 160 új munkahelyet tervezett a „képzett, magyar munkaerőnek”.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?

Erről kérdezték volna meg a sóskútiakat, miután a Helyi Választási Bizottság (HVB) hitelesítette öt önkormányzati képviselő helyi népszavazási kezdeményezést.

Frissítünk!

Tetlák Örs: Ez gyalázat

Volt-e bárkinek olyan illúziója, hogy a kormányt érdekelné a magyar vidék, érdekelné bármely település lakóinak a véleménye?

Ezzel a költői kérdéssel indította Érd LMP-s alpolgármestere Facebook-bejegyzését. Tetlák Örs a hetek óta tartó tiltakozások, a helyi népszavazási kezdeményezés mellett azt is felidézte, hogy a minap porig égett egy francia akkumulátor-újrahasznosító üzem. Az LMP-s politikus szerint Gödön és Szigetszentmiklóson gyalázat folyik, az pedig szégyen, hogy a profitérdek megelőzi a Sóskúton és környékén élők érdekét. Tetlák Örs élesen bírálta a céget is, amelynek a kormány gyalázatos hátszelet biztosít. Azt írta, nem lehet olyan – jogi, politikai, társadalmi – eszköz, amit ne vetnének be, hogy ez a gyalázat ne történhessen meg!

Kapcsolódó
„Mi van akkor, hogyha történik egy bumm?”
A Sóskútra tervezett akkumulátor-feldolgozóról szóló, botrányba fulladt lakossági fórum másnapján Tárnokon tartottak falugyűlést, ahol a helyi lakosok mellett a környékbeli polgármesterek is kifejezték aggodalmukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik