Gazdaság

Szja-bevallás: Feltétlenül nézze át a NAV-os tervezetet, ha jót akar

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Legkésőbb március 15-én elérhetővé válnak a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetek, amelyeket idén is ki kell egészíteniük a magánszemélyeknek, ha olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel rendelkeznek, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. Bár a bevallási határidő a pünkösdi ünnepnap miatt május 21-re tolódott, sokaknak célszerű ennél jóval korábban elkezdeni a kötelezettség teljesítéséhez szükséges adatok, információk összegyűjtését – hívta fel a figyelmet a Moore Hungary.

Az Ügyfélkapun regisztrált adózók az eszja.nav.gov.hu oldalon érhetik el az szja-tervezetet, az elektronikus megoldástól idegenkedő adózók pedig március 18-ig kérhetik a bevallástervezet postázását. A KAÜ-azonosítóval nem rendelkezők telefonon, SMS-ben, a NAV honlapján elérhető webűrlapon, levélben, valamint személyesen az ügyfélszolgálatokon is jelezhetik igényüket.

Az szja-tervezetet minden évben ki kell egészíteniük az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak, ahogy az ingatlant-bérbeadók és a külföldről jövedelemmel rendelkezők sem kerülhetik el a kitöltéssel járó adminisztrációt. Amennyiben az adóból a magánszemélynek visszajár, célszerű mielőbb felülvizsgálni a tervezetben foglaltakat, ugyanis az adóhatóság a tervezet módosításának benyújtását követő 30 napon belül teljesíti a kiutalást.

Az szja-bevallásban kell rendelkezniük a 20 százalékos adóvisszatérítésről is azoknak, akik tavaly önkéntes pénztárba, NYESZ-számlára és/vagy nyugdíjbiztosításra fizettek be összegeket.

Annak a 25 év alatti fiatalnak sem érdemes május 21-ig várnia, aki évközben több foglalkoztatótól kapott jövedelmet és óvatosságból kérte az szja-mentességi kedvezmény mellőzését. Ugyan az adóhatóság az szja-törvény módosításának köszönhetően a bevallásban érvényesíti a kedvezményt, azonban annak összegét csak akkor utalja ki, ha a magánszemély azt kéri az adóbevallásában. Ellenkező esetben a túlfizetés a magánszemély adófolyószámláján marad, és a visszaigénylés a továbbiakban csak külön nyomtatvány kitöltésével lehetséges.

Több időt igényel az adóbevallás elkészítése, ha a magánszemély külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben is részesül. A szükséges dokumentáció összegyűjtése mellett kifizető hiányában nehézséget okozhat az egyes jövedelmek minősítése – mely jövedelem minősül kamatnak, osztaléknak, árfolyamnyerségnek, illetve ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek. A helytelen kategóriába sorolás hatással lehet a veszteség elhatárolására, vagy a szociális hozzájárulási adó kötelezettségre is, ezért fontos az idevonatkozó rendelkezések áttanulmányozása, sőt szükség esetén adótanácsadó bevonása. Különös figyelmet érdemel ebben a bevallási időszakban a külföldi kamatjövedelmek utáni 13 százalékos szociális hozzájárulási adó kiszámítása, mely csak a 2023. július 1-jét követően kötött ügyletekből realizált jövedelmek után terheli a magánszemélyt, kivéve, ha a hozamot jövedelemként nem kell figyelembe venni. Ilyen például a magyar állampapír kamata.

Az adóhatóság májusban jellemzően még nem rendelkezik kontrolladatokkal ezekről a külföldről származó jövedelmekről. Azonban az OECD-tagországokból, valamint az EGT-országokból érkező adatszolgáltatás feldolgozását követően, amikor a külföldi adóhatóságtól érkező információ és az adózó által bevallott jövedelmek között eltérés mutatkozik, akkor az adóhatóság úgynevezett támogató eljárást kezdeményez. Az eljárás valóban ügyfélbarát, mivel a közreműködő adózók többsége önellenőrzés keretében módosíthatja az adóbevallást. Ennek ellenére az adózók többsége minden bizonnyal szeretné ezt az eljárást elkerülni, ezért is fontos, hogy az adókötelezettség bevallása helyesen és időben történjen meg – hívta fel a figyelmet a közleményt jegyző tanácsadócég adótanácsadó partnere, Kocziha Andrea.

Akkor is felül kell vizsgálni a bevallást, ha év közben a magánszemély nem érvényesítette a családi adókedvezményt, illetve más kedvezményt, vagy érvényesített ugyan kedvezményt, de annak összege változik.

A bevallás kétféleképpen módosítható 2024. május 21-ig:

  • a NAV által készített adóbevallási tervezet kiegészítésével, vagy
  • a 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás – papír alapú 23SZJA-nyomtatvány – beküldésével.

Ez utóbbira főleg akkor kerülhet sor, ha a magánszemély nem rendelkezik ügyfélkapuval, vagy rendelkezik ugyan, de többszöri próbálkozás ellenére sem tud belépni, mert a jelszót, sőt még a felhasználónevét is elfelejtette.

Kapcsolódó
Szja-bevallás: a március 18-i határidőre figyelmeztet a NAV
Akik a bevallási tervezetet postán szeretnék megkapni, azok hétfőig küldhetnek például sms-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik