Gazdaság

Több tízezer autós bukhatja el az ingyenes parkolást

Adrián Zoltán / 24.hu
Képünk illusztráció.
Adrián Zoltán / 24.hu
Képünk illusztráció.

Társadalmi elvárás, hogy szigorítsanak a zöld rendszámok szabályain, ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonják a kedvezményeket a plug-in hibrid autóktól – ezt közölte a Pénzcentrum kérdésére Lázár János tárcája.

Tavaly ősszel derült ki, hogy szigorítást terveznek a zöld rendszámoknál, ám azóta nem érkezett hír a tervezett változásról, amelynek az a célja, hogy a jelenlegi kedvezmények kizárólag a tisztán elektromos járművekre vonatkozzanak a jövőben. Amennyiben a tárca elképzelése megvalósul, akkor a plug-in autók

  • elveszítenék a számos magyar településen biztosított ingyenes közterületi parkolási lehetőséget,
  • illetve a jövőben honosított új és használt példányok után regisztrációs adót,
  • továbbá az összes után teljesítményarányos gépjárműadót,
  • valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni.

A gazdasági portál azt írja, a tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán – így az ingyenes parkolás valameddig még megmaradhat a kedvezmények között, legalábbis a parkolóőrök vélhetően nem fogják egyesével vizsgálni a zöld rendszámos autók típusait.

A portál kérdésére az ÉKM azt közölte, hogy a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel, és a kibocsátás csökkentése nagymértékben elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, a tiszta, nulla kibocsátású járművek térnyerésének támogatásával. Mint írták, a tisztán elektromos meghajtású gépkocsik közlekedésének környezetvédelmi tulajdonságai messze előnyösebbek más, részben elektromos hajtású, de belsőégésű motorral is működő járművek környezetvédelmi tulajdonságainál, ezért indokolt az azonos mértékű üzemeltetési kedvezmények fenntartásának felülvizsgálata.

A társadalmi elvárások is ebbe az irányba mutatnak, hiszen sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöld rendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belsőégésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin-, vagy dízelüzemű autó

– érvelt a tárca a Pénzcentrum kérdésére.

A portál szerint jelen állás szerint a változtatással közel 38 ezer autós bukhatja el a zöld rendszámát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik