Gazdaság

Matolcsy keményen bírálta a kormányt és az egykori jobbkezét, Nagy Márton visszaszólt

Fülöp Dániel / 24.hu
Nagy Márton és Matolcsy György a parlament gazdasági bizottsága előtt 2019. februárban.
Fülöp Dániel / 24.hu
Nagy Márton és Matolcsy György a parlament gazdasági bizottsága előtt 2019. februárban.

Matolcsy György jegybankelnök erős szavakkal kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját a BÉT díjátadóján a portfolio.hu tudósítása szerint.

A jövőbeli sikerek eléréséhez olyan politikai, társadalmi és gazdaságpolitikai környezetre van szükség, amely lehetővé is teszi a sikert. Matolcsy György szerint a kormány 2021 közepétől hibásan, jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és szakított az 2010-es évek gazdaságpolitikájával – írta a Portfólió.

Az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől

– fogalmazott a Matolcsy, aki szerint 2021 közepétől végrehajtott fordulat egyik mellékszála, hogy a jegybank függetlensége és önállósága ellen rejtve és nyíltan is támadás történt.

Rosszul esik, hogy egy volt kollégánk, egy volt alelnök vezeti ezeket a támadásokat. 2020 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, mert ahogy a miniszterelnöknek elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank működésével ellentétes működést is mutatott

– fogalmazott Matolcsy a jelenlegi gazdasági miniszterről, akit az MNB-ből való távozása után Orbán Viktor vett maga mellé.

Frissítünk!

„2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!” – reagált a jegybankelnök bírálatára Nagy Márton az atv.hu-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik