Gazdaság

Az OTP megmagyarázta, miért szünteti meg egyik bankkártyája díjmentességét

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Mint írtuk, az OTP megszünteti a Mastercard Prémium bankkártyákhoz kapcsolódó korábbi, 600 ezer forintos éves költés esetére biztosított díjmentesség kedvezményét. 2024. február 29-ig azoknak nem számítanak fel díjat, akiknél az addigi költések elérik az évi 600 ezer forint időarányos részét (a kártya lejárati hónapját követő hónap első napjától 2024. február 29-ig.) Ebben az esetben 2024. március 1-jétől csak időarányos éves díjat kell majd fizetni, a kártya lejárati hónapjának utolsó napjáig. Ha viszont a költések nem érik el az évi 600 ezer forint időarányos részét, akkor a kártya teljes éves díját meg kell fizetnie a kártya lejárati hónapjának utolsó napján. A Mastercard Prémium kártya éves díja 7685, vagy 10 844 forint, a szerződéskötés idejétől függően.

Kérdeztük a bankot, mi az oka, hogy megszüntetik a kedvezményt, és miért pont március 1-től lépik ezt meg. Azt válaszolták, hogy a Multipont program megszűnése után az OTP Banknak felül kellett vizsgálnia a korábban bevezetett Mastercard Prémium kártyákhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is. Kitértek arra is, hogy a prémium szegmens számára a hitelintézet 2023. október 2-ával létrehozott egy új prémium szolgáltatáscsomagot, a Prémium Next csomagot, amelynek díjmentesen része a Mastercard Gold kártya is. Hangsúlyozták, utóbbi, vagyis a Gold kártya a szolgáltatások jóval szélesebb körét nyújtja, mint a korábbi Mastercard Prémium kártya. Ahogy weboldalukon megnéztük, a Prémium Next szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik legalább havi nettó 700 ezer  forint rendszeres jövedelemmel vagy 10 millió forint megtakarítással rendelkeznek. Ami ugye nem biztos, hogy minden korábbi Mastercard Prémium ügyfélnél teljesül.

Azt írták még, hogy a március 1-től hatályos változásról az OTP Bank a február 9-én közzétett szabályzatokban és hirdetményekben, valamint néhány nappal később levélben is értesítette az érintett ügyfeleket. Emellett azokat az ügyfeleket, akik igénybe vehetik a Prémium Next szolgáltatáscsomagot, szintén tájékoztatták az új szolgáltatások lehetőségeiről. Ez utóbbi mondat is azt jelzi, hogy nem minden volt Mastercard Prémium ügyfél veheti igénybe a Prémium Next szolgáltatást, illetve annak részeként a díjmentes Mastercard Gold kártyát.

A díjmentesség megszüntetése kapcsán kíváncsiak voltunk arra is, miért arányosították a költési limitet a Mastercard Prémiumosoknál, és miért ahhoz mérten számítják fel arányosítva a március 1-től élő évi 7685 vagy 10 844 forintos díjat, amennyiben a költési limitet teljesítették. Erre azt írták, hogy mivel az érintett ügyfelek bankkártyáinak lejárata különböző időpontokra esik, úgy döntöttek, hogy a korábbi – költési limithez kötött – kedvezményt időarányosan veszik figyelembe annak kivezetésekor.

Azt is tudakoltuk, miért csak két héttel a változás előtt értesítették olvasónkat, illetve hogy van-e más díjmentesség is, amit mostanában megszüntetnek. Ezekre a kérdésekre nem válaszoltak.

Írták viszont, hogy a változással egyidejűleg kivezetettek több, a bankkártyákhoz kapcsolódó díjat is, mint:

  • az OTP-s ATM-eken keresztüli PIN-csere díját, valamint
  • a külföldi használat korlátozás módosításának díját.

Azoknak, akik eddig a Mastercard Prémium kártyát használták, de nem élnének (vagy nem tudnak élni, tesszük hozzá) a Prémium Next csomag lehetőségeivel annyit javasoltak, hogy honlapjukon keressék meg az igényeikhez legjobban illeszkedő szolgáltatásokat.

Frissítünk!

Cikkünk megírása előtt az MNB-nek is tettünk fel kérdéseket. Időközben befutottak a válaszok tőlük.

Kérdeztük, ilyen rövid határidővel elég-e értesíteni az ügyfeleket, illetve mennyi idővel hamarabb kell értesíteni az ügyfeleket egy ilyen változásról, milyen formában, hányszor. Az MNB azt írta, a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok nem írnak elő a bankok általi, a fogyasztó irányába való előzetes értesítési kötelezettséget és határidőt a módosításnak nem minősülő kedvezmény visszavonás esetére.

Tudakoltuk azt is, megteheti-e a bank, hogy kávzi egyik napról a másikra megszüntet egy kedvezményt. Amennyiben a bank által biztosított valamely kedvezmény feltétel nélküli visszavonásának lehetősége a szerződéses környezetben előzetesen rögzítésre kerül, a visszavonás lehetőségével döntése szerint élhet a bank – válaszolta az MNB.

Firtattuk továbbá, megteheti-e a bank, hogy időarányos teljesítést vár el (a korábbi éves költési minimum helyett), és ha ez nincs meg, akkor kiszabja a teljes éves díjat. Az MNB válasza alapján valamely kedvezmény visszavonása esetén a banknak lehetősége van a kedvezmény biztosítása nélkül meghirdetett díj alkalmazására az általa nyújtott szolgáltatás ellenében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik