Gazdaság

Irreálisak a munkavállalók fizetési igényei, idén már kisebb emelést terveznek a cégek

Getty Images
Getty Images

Bár a válaszadók közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években, a nehézséget a képzettség hiánya és a bérigények okozzák, ez derül ki a Hays Hungary több mint 2600 munkáltató és munkavállaló megkérdezése alapján készült felméréséből.

A Portfolio azt írja, a megkérdezett munkáltatók közel fele szerint kevés a képzett jelölt a piacon, akik közül válogathatnak, ráadásul a fizetési igények irreálisak.

Általános szakemberhiány tekintetében is tovább romlott a helyzet egy év alatt, és a munkáltatók kénytelenek változatlanul kiélezett versenyben megküzdeni a tehetségekért

– olvasható a kutatásban.

A szakemberhiány hosszú ideje fennálló, és úgy tűnik, hogy még mindig fokozódó problémája a toborzásnak. A kutatás rávilágított, a szakember, specialista, szenior, illetve menedzser pozíciókat a legnehezebb betölteni. Ennek a jelenségnek tulajdonítható az is, hogy bár még mindig elsősorban állandó munkakörbe toboroznak új alkalmazottakat a vállalatok, a kölcsönzés már jóval nagyobb szeletet hasít ki a foglalkoztatási formák köréből, mint korábban

Ami az idei béremeléseket illeti, tízből négy vállalat idén 5 és 10% közötti emelést tervez, azonban csaknem 30%-uk 10 és 15% között növelné a fizetéseket.
Tavaly még a 10-15%-os sáv volt a leginkább jellemző, idén azonban már kisebb emelést terveznek a cégek. 15%-nál nagyobb béremelésre idén a munkavállalók mindössze 6%-a számíthat.

A cikkben megjegyzik: amíg a tavalyi 10-15%-os béremelés még az inflációt sem kompenzálta – így csökkentek a reálbérek –, addig az idei évre tervezett 5-10%-os növekedés már elérheti az inflációt. Mindenesetre nagyon valószínű, hogy sok dolgozó nem elégszik meg 5-10%-os emeléssel a tavalyi reálbércsökkenés után, így a munkaerőpiacon érdemi aktivitás várható azok körében, akiknek nem nő érdemben a reálbérük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik