Gazdaság

Megkönyörült Pintér a nyugdíjba készülő pedagógusokon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Pintér Sándor belügyminiszter álláspontja szerint méltatlan helyzetbe kerültek azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között nyugdíjba vonulásuk okán megkezdték felmentési idejük letöltését, így jogviszonyuk nem alakult át, az új jogviszony szerinti új illetmények megállapítása rájuk nem vonatkozott, ezen a jogcímen fizetésemelésben nem részesülhettek.

A miniszter döntése szerint az érintett 389 pedagógus munkáltatóinak 2024. január 1-étől egyoldalú kötelezettségvállalással biztosítaniuk kell a PED-I, a PED-II vagy a mesterpedagógus fokozatban az adott sáv alsó értékének megfelelő összegű, de legalább 10% mértékű fizetésemelést – derül ki a Belügyminisztérium MTI OS közleményéből. A hír szerint az érintetteket a tankerületek tájékoztatták a miniszter döntéséről.

Frissítünk!

A PDSZ a szakszervezeti egyeztetések fontos eredményének tartja, hogy a belügyminiszter belátta, hogy a felmentési idejüket töltő, többségükben nyugdíjba készülő pedagógusok sem maradhatnak ki a béremelésből.

Emlékeztettek rá, hogy az egyeztetésen a kormányoldal eredeti álláspontja ugyanis még az volt, hogy nem jár béremelés azoknak, akiknek a jogviszonya nem alakult át, azaz 2024-től nem kerültek a státusztörvény hatálya alá. Ezért nem kaptak béremelést azok a pedagógusok, akiknek 2023-ban kezdődött meg a felmentési ideje, így ők közalkalmazottak maradtak.

A PDSZ álláspontja szerint azonban minden pedagógus-munkakörben jár a béremelés – a miniszter álláspontjától eltérően – azok számára is, akik 2023. szeptember 15. előtt kezdték meg felmentési idejüket. 2024. január 1-jétől ugyanis egyedül a státusztörvény és annak végrehajtási rendelete rendelkezik a pedagógusok besorolásáról és illetményének megállapításáról, a közalkalmazotti törvény és a köznevelési törvény ilyen paragrafusokat már nem tartalmaz.

Álláspontjuk szerint amennyiben a jogalkotó szándéka az lett volna, hogy azok, akik közalkalmazottak maradnak, ne kapjanak 2024. januártól béremelést, erre őket a felmentés kérelmezése előtt figyelmeztetni kellett volna. Átmeneti rendelkezés hiányában pedig, a közalkalmazotti törvény átadásra vonatkozó rendelkezései alapján, 2023. december 31-én végkielégítéssel kellett volna megszüntetni jogviszonyukat. Ez a lehetőség azonban már elmúlt, így nem lehet őket sem kihagyni a béremelésből. Érvényes ez azokra is, akik 2023. szeptember 1. előtt megkezdték – többnyire nyolchavi – felmentési idejüket. A közalkalmazottak e csoportját sem lehet diszkriminálni a PDSZ szerint. Ráadásul ez amellett, hogy jogellenes, meglehetősen kicsinyes eljárás is volna – nyilvánították ki. Remélik, a miniszter ezt is belátja, és a munkáltatók számára biztosítják valamennyi pedagógus és pedagógus végzettséggel rendelkező nevelést-oktatást közvetlenül segítő számára a januártól érvényes illetményemelést.

A PDSZ közleményében leszögezte még, tovább küzdenek azokért, akik egyáltalán nem kaptak 2024-től béremelést: ők a pedagógus-szakképzettséggel nem rendelkező és egyéb munkakörben dolgozók, akik munkája nélkül nem működhetnek a közoktatási intézmények.

Mint ismert, a kormány december 29-én bejelentette, hogy átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére, februári kifizetéssel. A cél ezzel az, hogy még az idén elérje a pedagógusok átlagbére a diplomás átlagbér 71,8 százalékát.

A jogszabály szerint januártól az illetmények minimumát emelik csak, a maximumokat nem. Ez ezt jelenti, hogy

  • a gyakornokok esetében 400 ezer forint helyett 528 800 forint (+32,2 százalék),
  • Pedagógus I. fokozatban 410 ezer helyett 538 ezer forint (+31,2 százalék),
  • Pedagógus II.-ben 430 ezer helyett 555 ezer forint (+29 százalék),
  • a mesterpedagógusoknál 520 ezer helyett 630 ezer forint (+21,1 százalék),
  • a kutatótanároknál pedig 640 ezer forint helyett 750 ezer forint (+17,2 százalék) lesz az illetményminimum.

Nem átlagos 32,2 százalékos egyéni bérszínvonal-emelésről van szó, hanem 32,2 százalékos bértömegemelésről

– mondta nem régiben a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor a 24.hu-nak.

Kapcsolódó
Máris bérfeszültségeket okoz a pedagógus-béremelés
Örülnek ugyan a pluszpénznek, mégsem teljesen elégedettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik