Belföld

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a nyugdíj előtt állók

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Kihagyták a januári fizetésemelésből azokat a tanárokat, akik idén nyugdíjba mennek.

A Népszavának, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) külön-külön több nyugdíj előtt álló pedagógus is jelezte, hogy januárban nem sorolták át őket az új jogviszonyba, így kimaradtak a béremelésből is. A lap hiába kereste a tankerületi központokat felügyelő Klebelsberg Központot (KK), de a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta, erről a KK elnöke már tudott.

Amikor a Belügyminisztériumban, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökével, Totyik Tamással együtt találkoztak Maruzsa Zoltán államtitkárral és vele, Hajnal Gabriella a béremelés elmaradást azzal indokolta, hogy a nyugdíj előtt állók nem kaptak január elején kinevezésmódosítást, nem tartoznak a státusztörvény hatálya alá, ami a bérekről rendelkezik.

Nagy Erzsébet szerint a KK elnöke azt javasolta, az érintettek kérelmezzék a nekik járó fizetésemelést, ami azonban etikailag, jogilag is aggályos, mert az illetmények meghatározása nem jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött, márpedig az érintettek pedagógusok. A PDSZ ügyvivője szerint az egyeztetésen felvetődött, hogy lényegében semmilyen jogszabály nem tiltja, így gyakorlatilag a tankerületeken múlik, hogy a nyugdíj előtt álló pedagógusok is kapnak-e béremelést.

Az egyeztetésen szó volt arról is, hogy a januári 32,2 százalékos bértömeg-emelés sok pedagógusnak okozott csalódást. Legtöbben csak a rendeletben előírt minimumot kapták. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás közölte, Maruzsa Zoltán azt ígérte, hogy a a szaktárca februárban áttekinti a bérhelyzetet. A PSZ a Forrás Társadalomkutató Intézettel együttműködve már pénteken elkezd egy felmérést, amely összehasonlítja a pedagógusok novemberi és idén januári béreit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik