Belföld

Máris bérfeszültségeket okoz a pedagógus-béremelés

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nem tájékoztattak minket kellő mértékben és az előkészületekbe sem vontak be minket – nyilatkozta a Népszavának egy állami iskola igazgatója, akit emiatt hiába faggattak a kollégái egész januárban, hogy mennyi lesz a fizetésük, nem tudott válaszolni a kérdéseikre.

– Az új munkaszerződéseket a tankerületben dolgozták ki az iskolaigazgatók megkérdezése nélkül, mi csak postások voltunk, nekünk kellett bemenni a papírokért – fogalmazott.

A kormány átlagosan 32,2 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak, ám ez nem konkrétan a pedagógusbérekre, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömegre vonatkozott, amit a fizetésekre fordíthatnak. Ez egyedül a legalacsonyabb, vagyis a gyakornok fokozatú pedagógusok számára tette lehetővé, hogy a tavaly novemberi bérükhöz viszonyítva 32,2 százalékos emelést kapjanak, a magasabb fokozatokba tartozóknak alacsonyabb mértékű emeléssel kellett beérniük.

Az igazgató szerint vegyes volt a fogadtatás, és már most vannak bérfeszültségek is.

– Az életkor és a pályán eltöltött évek már kevésbé játszanak szerepet, alig van különbség a pályakezdő és a több éve tanító kollégák alapilletménye között – mondta a Népszavának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez kétezer visszajelzés érkezett a béremeléssel kapcsolatosan. Ebből kettőt idéznénk, egy fiatal gyakornokét és egy pályája csúcsán lévő pedagógust.

A gyakornok fokozatú pedagógus lényegében a fokozatához tartozó minimumot kapta, vagyis fizetése bruttó 528,8 ezer forintra emelkedett, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent. Mint írta, örül az emelésnek, de a fizetését továbbra sem tartja alkalmasnak arra, hogy elinduljon az életben, különösen, hogy nem egy másfél szobás albérletben szeretné leélni az életét család nélkül. Idén fokozatot ugorva átkerül a Pedagógus I-be, de ez csak bruttó 10 ezer forint pluszt jelenthet.

Az egyetemi végzettségű, 40 éves tapasztalattal rendelkező Pedagógus II-be sorol tanár pedig arról írt, hogy mostanra sikerült elérni, hogy a nettó bére kicsivel meghaladja a 470 ezer forintot. Mint írta, ebből már meg lehet élni egyik hónapról a másikra, de a pedagógusi munkához szükséges értelmiségi, polgári életmód (például könyvvásárlás, utazás, színház és más kulturális programok) szabadságát továbbra sem teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik