Gazdaság

Nyíltan dacol Orbán Viktorral az ukrán nagykövetség

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A diplomáciai képviselet ukrán importra buzdítja a magyar cégeket.

Orbán Viktor az elmúlt napokban többször szóvá tette, hogy miközben Brüsszel az európai gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezetett be, az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak. Igazságtalan versenyhelyzet alakult ki, mivel az Európai Bizottság az európai gazdák érdekei helyett az ukránokét képviseli.

Szerint le kell állítani az ukrán mezőgazdasági termékek importját, mert egyébként a gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

El a kezekkel a gazdáktól!

Az ezzel a címmel közösségi oldalára kedden feltöltött videóban Orbán Viktor arról beszélt, hogy falusi gyerekként érti a traktorokkal tüntető európai gazdákat. Mivel a földművelés feltételei, körülményei nem azonosak, a magyar kormányfő szerint az a megoldás, ha nem engednek be ukrán mezőgazdasági termékeket európai piacra.

Ukrajnai Magyarországi Nagykövetsége kedden szintén a közösségi oldalán ugyanakkor éppen importra buzdítja a magyar vállalkozásokat. A képviselet még diplomatái segítségét is a felajánlja a cégeknek ahhoz, hogy felfedezzék az ukrán piacot, a lehető leggyorsabban megtalálják potenciális ukrajnai partnereiket, a termék és szolgáltatás típusa szerint. Utóbbiakat nem részletezik, ám pénteken az ukrán-magyar határhoz vonulnak a magyar termelők.

A tüntetést a Fidesz szövetségese, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége (Magosz) szervezi, célja a záhonyi átkelő blokkolásával felhívni a figyelmet az ukrán terménydömpingre. Jakab István Magosz-elnök, az Országgyűlés fideszes alelnöke korábban egyértelművé tette, a magyar kormánnyal a hazai gazdák elégedettek. Nagy István agrárminiszter is örömének adott hangot, amiért a magyar gazdák nem tűrik szó nélkül, hogy Brüsszel nem akar közös megoldást a problémákra.

Kapcsolódó
A záhonyi határhoz vonulnak a magyar gazdák
Ezt Jakab István fideszes politikus, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke jelentette be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik