Gazdaság

Úgy tűnik, nem lesz elég a decemberi minimálbér-emelés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

December elsejétől 15 százalékkal, 232 ezer forintról 266 800 forintra emelkedett Magyarországon a minimálbér. De mint az Economx felhívja rá a figyelmet, az EU-s minimálbér-előírás teljesítéséhez ez biztosan nem lesz elég.

Az EU új, 2024. november 15-én hatályba lépő irányelve szerint az adott ország EU-s minimálbérének meghatározásához iránytű lehet a bruttó mediánbér 60 százaléka, vagy a bruttó átlagbér 50 százaléka. November 15-től a minimálbér rendszeres felülvizsgálatát is előírja az unió, az OECD-vel összhangban – írták az Euronews-ra hivatkozva.

Arra is kitértek, hogy a decemberben megemelt hazai minimálbér az uniós minimálbérek alsó harmadában található. Az OECD által közzétett adatok szerint 2022-ben 10 olyan uniós ország volt – többek között Magyarország – ahol a minimálbér nem érte el a mediánbér 50 százalékát.

A KSH legfrissebb, novemberi adatai szerint novemberben

  • a bruttó átlagkereset 621 200 forint volt,
  • a bruttó mediánkereset pedig 489 400 forint volt.

Ha a 2023. novemberi minimálbérrel számolunk, akkor az a bruttó átlagkereset 37,3 százalékát tette ki a minimálbér, ha a megemelt decemberivel, akkor pedig 42,9 százalékát – utóbbi alapján tehát 7 százalék körüli a lemaradás. Amennyiben a mediánkeresethez viszonyítunk, akkor a novemberi minimálbér annak 47,4 százalékát tette ki, a decemberi megemelt viszont már 54,5 százalékát – innen nézve tehát több mint 5 százalék lehet a lemaradás.

Viszont ha azt is figyelembe vesszük, hogy a céges béremelések még csak most körvonalazódnak, és vannak két számjegyű bejelentések is, akkor további lemaradás keletkezhet a minimálbérnél az átlaghoz (mediánhoz) képest. Vagyis esélyes, hogy Magyarországon a minimálbéren még jócskán kell emelni ahhoz, hogy megfeleljen az EU-s előírásnak.

Kapcsolódó
Atv.hu: májusban szavazhat a parlament az európai minimálbérről
A törvényjavaslatot Nagy Márton tárcája nyújtja be áprilisban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik