Gazdaság

Brutális vízszámlákat kaphatnak a vállalkozások február elején

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

A háztartások vízdíjainál maradt a rezsicsökkentés, viszont a vállalkozásoknak megszűnt az árbefagyasztás januártól és brutális drágulással kell szembenézniük, amikor február elején megérkeznek az első számlák – írja az G7.

A nem lakossági fogyasztóknak 2024-től köbméterenként 576 forintot kell fizetni a bejövő vízért, és 881 forintot a kimenő szennyvízért, ez összesen 1457 forint lesz. Ehhez jön az alapdíj, amely a nagyfogyasztóknál akár havi félmilliós-milliós tétel is lehet majd.

Az Energiaügyi Minisztérium megkeresésükre azt írta, a bekötési vízmérő átfolyási átmérője alapján a bejövő víz havidíja 16 sávra osztva 841 és 609 ezer forint között lehet, a szennyvíznél pedig kettéválik a számítás:

  • Amennyiben a cégnek nincs külön szennyvízmennyiség-mérője, akkor a szennyvízért is ugyanannyit fizet, mint a bejövő vízért (vagyis a 841 és 609 ezer forint közötti összeg duplázódik).
  • Amennyiben van külön szennyvízmérője, akkor az átfolyási átmérő szerint szintén 16 sáv alapján havi 1661 és 1,2 millió forint között lesz a díja.

Hogy ezek alapján hol mekkora lesz a drágulás, azt azért nem lehet általánosan megmondani a portál szerint, mert eddig országszerte nagyon eltérőek voltak a díjak, és ehhez képest jött be az új, mindenhol egységes 1457 forint, illetve az alapdíj rendszere. A drágulás így nagyon sok mindentől függ, és egészen eltérő mértékű lehet – erre konkrét céges példákat is hoznak.

A szakértők, akikkel beszéltek, azt mondták,

olyan terület nem lesz az országban, ahol az új rendszer ne jelentene masszív áremelést.

Azt is boncolgatják, hogy az új, a csőátmérőhöz igazított díjazás az eddig beszerelt jellemzően vastag (gravitációs elven működő) szennyvízcsövek miatt irdatlan költségnövekedést okozhat a szennyvízhálózathoz kapcsolódó vállalkozásoknak. Arra is kitérnek, hogy a díjemelés nem fogja érinteni azokat a jellemzően külföldi tulajdonban lévő cégeket, amelyeknek saját vízrendszereik vannak.

A cikk szerint

egészen biztos, hogy egy ilyen óriási mértékű céges vízdíj emelés végfogyasztói áremelésekben is meg fog jelenni,

a nyitott kérdés csak az, hogy az egyes iparágak mennyire tudják a költséget a lakosságra vagy az üzletfeleikre áthárítani. A magyar háztartások így közvetve, de szintén sokkszerűen fogják érzékelni a vállalkozói vízdíjemelést.

Pozitív mellékhatás lehet viszont, hogy a cégeknek foglalkozniuk kell eztán a minél hatékonyabb vízfelhasználással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik