Gazdaság

Papír helyett jöhet az e-nyugta – nemsokára ez várhat ránk a boltokban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Évek óta napirenden van a jelenlegi kasszarendszer átalakításának terve, a nemrég elfogadott adócsomagban pedig már konkrét jogszabályokat is megfogalmaztak az e-nyugtával kapcsolatban. Az újítás az, hogy az új e-pénztárgép rendszer használatával elektronikus formában is lehet majd nyugtát adni, amelyhez a fogyasztók egy alkalmazáson keresztül férhetnek hozzá.

Vagyis az új e-pénztárgép (ePG) rendszer lényege, hogy

  • a jelenlegitől eltérően már nem csak fizikai, hardveres formában elérhető kasszagépeket lehet használni az üzletekben, hanem
  • szoftveres vagy akár felhő alapú rendszer használatára is lesz lehetőség nyugtaadásnál. Így
  • elektronikus formában áll elő a bizonylat, amihez a vásárlók egy, a NAV által fenntartott speciális alkalmazáson keresztül férnek majd hozzá.
  • Papír alapú másolatot pedig csak akkor bocsátanának ki az üzletekben, ha ezt a vásárló kifejezetten kéri.

Az e-nyugta – új elektronikus bizonylat részletszabályait szintén tartalmazza az őszi adócsomag. Például az e-nyugtát a jelenlegihez képest jóval tágabb adattartalommal kell majd kiállítani, és a számlákhoz hasonlóan a nyugtáknál is lehetővé válik a korrekciós bizonylat kiállítása.

Az ePG rendszer jelentős áttörést hozhat a nyugtaadás terén, hiszen jelenleg csak nagyon szűk körben van lehetőség elektronikus nyugta kibocsátására. Ennek fő oka, hogy a kereskedelmi szektor nagy része online pénztárgép használatára kötelezett, ami kizárólag papír alapú bizonylatokat képes kiállítani. Így jelenleg korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik a nyugtaadást például a saját vállalatirányítási rendszerükbe integrált módon szeretnék megvalósítani, vagy esetleg egy saját fejlesztésű alkalmazásban gondolkodnak és nem szeretnének hagyományos kasszagépet használni. Egyre nagyobb az igény arra, hogy a számlákhoz hasonlóan a nyugták terén is elérhetőek legyenek az elektronikus bizonylatok.

Az igényekre jelenthet megoldást az ePG rendszer. Csakhogy a mostani adócsomagban csak általános, főként eljárási jellegű szabályokat fogadtak el, a részletszabályokat pedig majd kormányrendeletben rendezi a jogalkotó. Ezért jelenleg még nem tisztázott, hogy

  • az ePG pontosan mely adózók számára lesz kötelező,
  • mely tevékenységi körök lesznek érintettek,
  • milyen feltételek mentén lesz lehetőség az áttérésre a mostani online pénztárgépekről, illetve, hogy
  • pontosan mikortól lesz hatályos az új rendszer.

„Az adócsomag alapján egyelőre annyi biztos, hogy az említett eljárási szabályok 2024. július 1-jétől lépnek hatályba, azonban az áfatörvénybe iktatott, e-nyugtákat illető új szabályok, amelyek összefüggésben állnak az ePG rendszerrel majd csak 2025. január 1-jével alkalmazandók. Egyelőre tehát a hatályba lépést illetően is tapasztalhatók bizonytalanságok ebben a témában” – kommentált a Deloitte adóosztályának partnere, Fábián Dorottya.

Az előzetes információk szerint a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletet várhatóan a következő hónapokban publikálják, de szerinte az üzleteknek már addig is érdemes lehet felmérniük és fontolóra venniük, milyen előnyöket jelenthet az új rendszer és milyen módon lehet az abban rejlő előnyöket hasznosítani.

A Pénzügyminisztérium korábbi sajtóközleménye szerint „Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik