Gazdaság

Újraindult a Dunaferr

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Újraindította a termelést az októberben tulajdonos- és névváltoztatáson átesett dunaújvárosi vasmű, amely Magyarország legnagyobb acélgyártója – derült ki a LIBERTY Dunaújváros vállalati közleményéből, amelyet az Economx szemlézett.

Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai elnöke közölte: cég folyamatosan bővíti a termelést, hogy minél előbb a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassák ki magyarországi és európai vevőiket. A vállalatvezető szerint, ez az első lépés a vállalat megújulásában, amely nemcsak a Liberty Dunaújvárosnak és alkalmazottainak, hanem Dunaújváros egész közösségének előnyös lesz.

Azt írták, mindez része a LIBERTY Dunaújváros 100 napos programjának, amely a folyamatos kapacitásbővítés mellett átállítja a céget a hatékonyabb működésre, így készítve fel azt a várható piaci fellendülésre. Ehhez tartozik a működés szempontjából indokolatlan költségek csökkentése, amelynek eredményeként a korábbiakhoz képest kevesebb külső szolgáltatást vesznek igénybe. A várható piaci kereslet szempontjából optimális termékösszetételt alakítanak ki, és ahhoz igazodó termelési ütemtervet állítanak fel – fogalmaztak a lap szerint.

Hangsúlyozták: az átszervezési folyamat során a LIBERTY Dunaújváros megtartja munkatársait, folyamatosan fizeti a béreket, és már az év első felében elindítja azokat az átképzési tanfolyamokat, amelyek felkészítik a munkavállalókat a magasabb technológiai értéket képviselő elektromos kemencék működtetésére. Ezek beszerzéséről kínai partnerével 2023 őszén írt alá megállapodást a LIBERTY.

A felszámolt Dunaferr még tavaly októberben került a LIBERTY Steel cégcsoporthoz, miután lezárult a tulajdonosváltáshoz szükséges tranzakció.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) október elején jelentette be, hogy az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását, és ezzel elhárult az akadály a vasmű megmentése elől. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár akkor arról beszélt, hogy a Dunaferr „a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége, és az elhibázott szankciók miatt” vált fizetésképtelenné. A gyár működése ellehetetlenült, ezzel pedig több ezer dolgozó munkája, több ezer család megélhetése került veszélybe. Az üzem ráadásul olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra Magyarországon eddig még nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik