Gazdaság

Rossz hír a külföldre készülő magyaroknak: befagyhat a munkaerő-felvétel Nyugat-Európában

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A lassú gazdasági növekedés közepette létszámstopok várhatók Európa-szerte – az ING elemzésében.

Kedvezőtlenek a munkaerőpiaci kilátások, folytatódhat a munkaerő-felvétel befagyasztása – idézi a vg.hu a pénzügyi szolgáltatócég előrejelzését. Az ING szakértői szerint a lanyha gazdaságnövekedési ütem mellett a geopolitikai bizonytalanságok, a háborúk és a magasabb kamatok is visszafogják a cégek gazdasági aktivitását, emellett a relatíve magas infláció is csökkenti a beruházási kedvet és a fogyasztást idén.

A munkanélküliség robbanásszerű csökkenésével sem szabad számolni – folytatják az elemzők, ugyanakkor az elöregedő társadalmak következtében sok európai ország munkaerőpiaca feszes marad. Mindamellett az is tény, hogy a munkaórák száma továbbra sem éri el a koronavírus-járvány előtti szintet.

Beborul az ég a munkaerő-kölcsönzők felett

Viszonylag kedvezőbb időszak után a munkaerő-kölcsönzők is nehezebben tudnak majd toborozni. Összességében enyhén emelkedhet a munkanélküliség a kontinensen idén  – állapítják meg a szakértők. A cégek beruházási kedve is alacsony szinten van, különösen az ideiglenes munkavállalókat tömegével foglalkoztató feldolgozóiparban. De a helyzet a szolgáltató szektorban sem jobb, a kapacitáskihasználtság is alacsony szinten áll.

Míg összességében romlik a gazdasági helyzet, és a legtöbb munkáltatónak szerény tervei vannak, Hollandiában, Belgiumban és a szinte a legrosszabb adatokat publikáló Németországban a  legoptimistábbak a cégvezetők. Ugyanakkor Franciaországban, Svájcban és Svédországban a munkaerő-felvételi tervek most gyengébbek, mint tavalyi év vége felé voltak. Hollandiában kisebb kereslet mutatkozhat a kölcsönzött munkaerő iránt, itt 5 százalékos lehet idén a visszaesés. A feldolgozóipari megrendelések gyors csökkenése miatt elsőként a kölcsönzött munkaerőt bocsátják el – hangsúlyozzák az elemzésben.

Németország – a recesszió befagyasztja a munkaerőpiacot

Az energiahiánytól való félelem, a magas kamatok és a tartósan magas infláció egyaránt tépázza Európa legnagyobb gazdaságát. Nyomás alá kerül a meghatározó autóipar is, és a feldolgozóipar más ágazataiban is csökkenhet a termelés. Ugyan a demográfiai folyamatok következtében akár még munkaerőhiány is felléphet bizonyos területeken, összességében borús lehet az idei év a munkaerőpiaci folyamatok szempontjából.

Az elemzés összességében sem fest kedvező képet az európai gazdaságokról, de

talán a németországi helyzet lehet a legfájóbb pont a magyar munkavállalók számára.

A két gazdaság szoros kapcsolatban áll egymással, számtalan magyar munkavállaló – már csak a viszonylagos közelség miatt is – Németországban helyezkedett el az elmúlt években, míg sok magyar cég beszállítóként van jelen a 80 milliós országban.

Egyesült Királyság – egyre több munkanélküli

A szigetország gazdasági aktivitása várhatóan legfeljebb szerény mértékben növekedhet idén, a lanyha teljesítmény a betöltetlen álláshelyek gyors csökkenéséhez és a munkanélküliségi ráta további növekedéséhez vezethet. Ugyanakkor létszámhiány is van a gazdaságban, így a munkaerőpiaci folyamatok csak mérsékelten romolhatnak.

Franciaország – létszámstopok

Borús kilátások jellemzik Európa második legnagyobb gazdaságát, a tavalyi 0,9 százalékról 0,6 százalékra lassulhat a gazdasági növekedés.
Ez sok bizonytalanságot szül, amit csak tetéz a magas infláció. A foglalkoztatási körülmények romlanak, a munkaerőpiac lehűlni látszik. A szolgáltató szektor valószínűsíthető mélyrepülése csökkenti majd a kölcsönzött munkaerő iránti igényt, összességében a foglalkoztatási helyzet bizonyosan nem javul majd Franciaországban az ING szerint.

Nehéz megbecsülni, hogy összesen hány magyar munkavállaló dolgozik külföldön, de az valószínű, hogy a számuk – látva a trendeket – nem fog drasztikusan nőni idén, ugyanis a meghatározó európai gazdaságok döcögnek, a toborzási kedv pedig ezzel párhuzamosan csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik