Gazdaság

Mi lesz nyitva és zárva karácsonykor? Hogyan lehet tömegközlekedeni? Új infók!

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

December 8-án írtuk, hogy az akkori állás szerint melyik üzletek lesznek nyitva december 24-én vasárnap délig (mert addig lehetnek), és melyek azok, amelyek biztosan zárva lesznek.

Akkor azt lehetett tudni, hogy december 24-én már biztosan zárva tart:

 • a Lidl összes boltja,
 • a PENNY mindegyik egysége,
 • a SPAR legtöbb üzlete (Kivétel az INTERSPAR hipermarketek, valamint egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketek, melyek délig lesznek nyitva december 24-én. A lánc franchise egységei pedig saját hatáskörben dönthetnek a nyitvatartásról.),
 • a Mountex valamennyi boltja,
 • az OBI mindahány egysége,
 • az XXXLutz üzeletek,
 • a Rossmann mindegyik egysége,
 • a JYSK valamennyi boltja,
 • a DIEGO üzletek és
 • a Libri boltjai.

A zárva tartókhoz azóta csatlakoztak még

 • a McDonald’s hazai egységei is (A 113 étterem közül csupán a budapesti Aréna Mallban és MOM Parkban található éttermek jelentenek kivételt, mivel ott a bevásárlóközpont előírta a nyitvatartást.), és
 • a Deichmann cipőkereskedelmi lánc üzletei.

December 8-án azt lehetett még biztosan tudni, hogy december 24-én nyitva tart

 • az Aldi, országosan egységesen, valamennyi áruházával. Valamint, hogy 2023. december 22–23-án valamennyi áruházuk a megszokottnál 1 órával tovább, de legfeljebb este tízig tart nyitva, december 24-én pedig reggel héttől délig, továbbá december 31-én reggel héttől délután négyig.

Azóta már azt is tudni, hogy december 24-én nyitva tartanak

 • az Auchan áruházak, áruháztól függően reggel 6-kor vagy 7-kor nyitnak és délben zárnak,
 • a Kifli.hu-nál délután kettőig lesz kiszállítás,
 • a budapesti piacok december 18-tól minden nap nyitva lesznek december 24-ig, az utóbbi napon általában 12-13 óráig.

A Tesco ünnepi nyitvatartásából az derül ki, hogy lesz pár üzletük, amelyik nem nyit ki 24-én, az egységek zöme azonban várja majd a vásárlókat, néhány üzlet nulla órától, a többiek, 5, 6, 7 vagy 8 órai nyitással. A CBA-król azt írták az akciósújság.hu-n, hogy december 24-én általában 12-ig lesznek nyitva. Mi nem találtunk a CBA oldalán ünnepi nyitvatartásról szóló tájékoztatást, és ugyanígy nem láttunk ilyet a Coop és a Reál oldalán sem.

A Burger King és a KFC oldalán nem találtuk az ünnepi nyitvatartási infót. Úgy gondoljuk, ha valaki étterembe, vendéglátóhelyre, kisebb, vagy fentebb fel nem sorolt üzletbe menne karácsonykor, érdemes megnézni előzetesen a hely honlapját, vagy érdeklődni a nyitvatartásról.

Az üzletek, szolgáltatók fő szabály szerint zárva lesznek december 25–26-án, mert az ünnepnap. És a hivatalok sem.

Ami a tömegközlekedést illeti,

 • a MÁV-Start vonatai december 24-én a szombatra, december 25-én az ünnepnapra, december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek majd, és
 • a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik.

A Volánbusznál december 21-én a munkanapon, 22-én és 23-án a tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint, december 24-én a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. Karácsonytól újévig számos járat nem közlekedik.

 • A BKK-nál is ünnepi lesz a menetrend.

December 23-án, szombaton és 24-én, vasárnap a hétvégi menetrend szerint közlekednek a BKK járatai. December 24-én, szenteste 15 és 16 óra között indulnak az utolsó nappali járatok, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet közlekedni. Idén az éjszakai buszokból a belvárosban több járat közlekedik 18 óráig, mert a korábbi évek tapasztalata alapján a városba érkező látogatók még ilyenkor gyönyörködnek a feldíszített városban. December 25-én és 26-án, hétfőn és kedden ünnepnapi, 27-től 29-ig, szerdától péntekig év végi, illetve iskolaszüneti menetrend lesz érvényben.

 • A Magyar Postánál december 24-én vasárnap a postapartnerek a vasárnapi napra meghatározott nyitvatartás szerint, legfeljebb 12 óráig biztosítják a szolgáltatást.

2023. december 25-26-n (hétfő-kedden) valamennyi postai szolgáltatóhely zárva tart.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint

 • a gyógyszertárak december 24-én csak déli 12 óráig fogják biztosítani az ellátást, és az ügyeletes gyógyszertárak viszont szenteste is nyitva lesznek.

December 25-én és 26-án az ügyeletes gyógyszertárak mellett a 0–24 órás nyitvatartású, valamint az ünnepnapokon is működő gyógyszertárak állnak majd rendelkezésre. December 31-én és január 1-jén a 0–24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják majd az ellátást.

Aki egy kis fürdőzést tervez karácsonyra, az előre nézze meg, nyitva lesz-e a fürdő, mert például a budapesti és vidéki termálfürdők közül sem mindegyik fogad 24–25–26-án vendégeket.

Karácsonykor a hulladékszállítás a megszokott (vasárnapi, hétfői, illetve keddi) rend szerint megy (nincs külön ünnepi menetrend), és ez igaz a budapesti FKF-re is.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik