Gazdaság

Így indul 14 településen a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék szelektív begyűjtése jövőre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A hulladékkoncessziót 35 évre elnyerő Mohu januártól új szolgáltatást indít, a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot fogják begyűjteni, egyelőre csak 14 településen. Íme, a részletek.

Mint a hétfői sajtó háttérbeszélgetésen kiderült, a januári szolgáltatásindítást nem úgy kell elképzelni, hogy mindjárt az első héten meg is történik a begyűjtés – erre még egy kicsit várni kell, fokozatos lesz az indulás. A tájékoztatás szerint nagyjából márciusra fog elindulni mind a 14 településen a konyhai biohulladék-visszagyűjtési program. Uniós előírás egyébként, hogy a tagállamoknak 2024-ben meg kell kezdeni a konyhai hulladék szelektív begyűjtését.

2024-ben

  • Budapest (csak a XXI. és a XI. kerület),
  • Miskolc,
  • Debrecen,
  • Székesfehérvár,
  • Szolnok,
  • Kecskemét,
  • Cegléd,
  • Zalaegerszeg,
  • Békéscsaba,
  • Nagykanizsa,
  • Tatabánya,
  • Kaposvár,
  • Gyula
  • és Békés

meghatározott társasházi övezeteiben indítják el a szolgáltatást.

A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 ezer embert érinthet. A Mohu 188 ezer darab 5 literes háztartási gyűjtőedényt és 14 524 darab 120 literes kukát biztosít az elkülönített gyűjtéshez.

Így lehet csatlakozni a gyűjtéshez

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtése önkéntes, nem kötelező. A szolgáltatás díjmentes, a közszolgáltatás része. Akik csatlakozni szeretnének, lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak majd, és egyben regisztrálják is őket a kiosztáskor. Az ígéret szerint az edény nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes. Az új kiskukák mellé információs anyagokat is kapnak majd a lakók, hogyan kell gyűjteniük a konyhai hulladékot. Lebomló zacskó nem lesz a gyűjtőedénykéhez, szóval a kiskuka tisztításáról mindenkinek magának kell gondoskodnia.

A társasházak számára pedig egy-egy 120 literes barna kukát biztosítanak, amibe a lakók le tudják vinni a kis 5 literes gyűjtőben összegyűjtött biohulladékot.

Mol

Az ígéret szerint arra lehet számítani, hogy miután az edényzetet a szolgáltatóknak átadták, 45 napon belül megkezdik a gyűjtést. A Mohu tájékoztatta az önkormányzatokat, és különösen számítanak a közös képviselők együttműködésére, segítségére, akiket külön „kiképeznek” majd arra, hogyan működhet jól a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék begyűjtése.

Mit rakhatunk bele, és mit nem?

A konyhai zöld-és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető, például gyümölcsök, zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont teafilter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, nyers hús (csont nélkül), tejtermékek, megmaradt, lejárt ételek.

Fontos viszont, hogy nem szabad a biohulladék-gyűjtőbe beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papír zsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis – amellett, hogy nem komposztálhatók – károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. A bedobható élelmiszerek listája a Mohu oldalán is megtalálható.

Tilos lesz a barna kukákba tenni a fák ágait, leveleit, gallyakat, a használt étolajat és zsiradékot, valamint kommunális hulladékot is. A zöldhulladékokat és a használt zsiradékot a korábban megszokott rendben külön gyűjtik be továbbra is.

Biohulladék-elszállítás, kukamosás

A 120 literes kukák szájánál gumigyűrű lesz, hogy jól záródjanak, ne jöjjön ki a szag, és ne menjenek bele a rágcsálók, rovarok. Persze ehhez az is kell, hogy mindenki lecsukja maga után a kukát, aki beletette a biohulladékát. Ezeket a kukákat is a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon. Budapesten és a nagyobb városokban heti kétszeri ürítést terveznek, vidéken nézni fogják, elég-e a heti egyszeri, vagy kell a kétszeri ürítés.

Nem kell meglepődni, ha ugyanazok a kukásautók fognak jönni, amelyek a kommunális hulladékot is elviszik – a meglévő flottából választották ki azokat, amelyek a célra megfeleltek. 2024 végére érkezhetnek meg a már megrendelt új járművek, olyanok, amelyeknél biztosított a szag- és kifolyásmentesség, és ki is tudják mosni a kukát, amit havi egyszer terveznek. Hosszabb távon szeretnének olyan kukásautókat beüzemelni, amelyek nem csak az ürítést, hanem rögtön a kukamosást is el tudják végezni.

2025 végére lesz meg az „országos lefedettség”

2025-ben bővítik a begyűjtési területet, Budapesten is – ekkor már családi házas területek is bekerülhetnek a programba. 2025 végére szeretnének odáig eljutni, hogy az összes tervezett helyen bevezessék a szolgáltatást. Az országos lefedettség egyébként nem azt jelenti, hogy Magyarországon mindenhol bevezetik a szolgáltatást, ez nem cél. Csak ahol gazdaságilag racionálisan észszerű, ott terveznek vele – mintegy 1,5–2 millió embert kívánnak bevonni. Felmérésük szerint vidéken nem is igen lenne rá kereslet – 80 százalékban elutasított volt a lehetőség. Ahol komposztálnak, vagy állatokkal etetik meg a hulladékot, ott nem látják célszerűnek a bevezetést. Viszont a terv az, hogy ahol nem jön házhoz a biohulladék-begyűjtő kukásautó, ott a hulladékudvarokban tennék elérhetővé a szolgáltatást.

Így hasznosul majd a begyűjtött biohulladék

A lakosságtól begyűjtött konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra (a hasznosításért szolgáltatási díjat fizet a Mohu), megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle. A biogázüzemben képződő maradék pedig – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló folyékony komposztanyag a mezőgazdaság számára. A cég vizsgálni fogja a klasszikus komposztálást, az üzemanyaggyártást, a metángáz-előállítást is, mint potenciális hasznosítási lehetőséget.

Szerves hulladék számokban

2035-ig a települési hulladék mintegy kétharmadát kell újra feldolgozni, ami a cég szerint nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladék mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A háttérbeszélgetésen példaként megemlítették, hogy Olaszországban már tíz éve működik a program, jó tapasztalatokkal. A hazai települési hulladék mintegy 17–29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék évi 320–384 ezer tonna lehet. A Mohu arra számít, hogy egy főre vetítve heti 0,5–0,9 kiló biohulladék kerülhet a kijelölt kukákba, így 2024-ben összesen 14–16 ezer tonna (a kiválasztott helyeken a teljes feltételezett mennyiség 75 százaléka) begyűjtésére készültek fel.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gázkibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága. Ez pedig mindannyiunk érdeke.

Januártól az 50 milliárd forintból kiépülő palackvisszaváltás is elindul, már bemutatták a visszaváltó automatákat is.

Kapcsolódó
Bemutatták a palackvisszaváltó automatákat, 4-5 ezer visszaváltási pontot ígérnek
A gép csak az épen maradt palackokat tudja visszaváltani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik