Gazdaság

Varga Mihály már meg is vétózott költségvetési módosítókat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A pénzügyminiszter 54 előterjesztésből 48-at hagyott jóvá.

Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével megtartotta alakuló ülését a Költségvetési Munkacsoport. A kormány honlapján azt írták, az új kormányzati döntéshozó fórum 54 előterjesztést vizsgált. 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el. A munkacsoportot a kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében hozta létre, a testület ezt szem előtt tartva vizsgálta a kabinetek (stratégiai, gazdasági, védelmi, nemzetpolitikai) előterjesztéseit.

A Magyar Közlönyben megjelent korábbi döntés szerint a munkacsoport ülésén az előterjesztő miniszter mellett Varga Mihály melllett a tagok: Gulyás Gergely, Rogán Antal és Orbán Balázs vehetett részt. A pénzügyi tárca tudatta: a gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet.

A minisztérium szerint a kormány jövőre 2,9%-os GDP-arányos hiánycélt akar, amit 2026-ra 2% alá csökkentene, mérsékelné az államadósságot: az jövőre a GDP 66,7%-án alakulhat, míg 2026-ra a maastrichti 60%-os kritérium alá csökkentenék. Korábban a gazdasági kabinet vezetését Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vette át, ám Varga Mihály vétójogot kapott. Arról azt mondta, mindig élni fog azzal, ha azt látja, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik