Gazdaság

Varga Mihály Nagy Márton kinevezéséről: Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön reggel sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövő hétfőtől gyorsabban lehet a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni. A Portfolio tudósítása szerint az a cél, hogy mindenkinek legyen lehetősége gyorsan, kedvezményen és biztonságosan számlát nyitni.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke közölte: december 11-étől, hétfőtől lesz lehetőség számlát nyitni a magyarorszag.hu portálon keresztül, Ügyfélkapu segítségével. A személyes adatokat onnan automatikusan betölti a rendszer, csak az e-mail címet és a telefonszámot kell megadni. Erre a kétfaktoros azonosítás miatt van szükség. A nyilatkozatok elfogadásával megtörténik a számlanyitás, néhány percen belül megérkezik a visszaigazoló e-mail. A számla ezek után azonnal használható befizetésre és állampapír-vásárlásra.

Varga Mihály a Portfolio kérdésére kifejtette: a felnőtt lakosság 12 százalékának van állampapírja, és 5,8 millió ügyfélkapuval rendelkező állampolgár van Magyarországon. Ők hamarosan kapnak majd egy e-mailt a számlanyitási lehetőségről. A rövid távú cél az, hogy a több mint 800 ezer ügyfélből több mint egymillió legyen.

A pénzügyminiszter kapott kérdést arra vonatkozóan, hogyan kommentálja, hogy a gazdasági kabinetet helyette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni. Az atv.hu kérdésére azt mondta: a csapatjátékban mindig az edző határozza meg a stratégiát, a taktikát. „A játékosokat nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, vagy a védő, vagy éppen a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is, van egy kormányfő, a miniszterelnök határozza meg a kereteket.”

Hozzátette, a gazdaság nehéz időszakon megy keresztül, szűkösebbek a források, ezeket hatékonyabban kell elosztani. A miniszter ezért a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az államháztartási hiány és az adósság csökkenjen. Amíg ez a kiemelt cél, és a miniszterelnök számít a munkájára, addig ezt végezni fogja, mondta.

Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van

– jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik