Belföld

Leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Módosult a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet és a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározat a kedd éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján. Az eddig öt, a kormányon belül működő kabinetből négy marad meg:

  • a stratégiai kabinet,
  • a gazdasági kabinet,
  • a védelmi tanács
  • és a nemzetpolitikai kabinet.

Korábban volt növekedési és versenyképességi kabinet is, de ez megszűnik és beleolvad a gazdasági kabinetbe – hívta fel erre a figyelmet a portfolio.hu.

A gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni, Varga tagja sem lesz a kabinetnek. Bekerült viszont Orbán Balázs politikai igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János kulturális miniszter.

Varga a fegyelmezett költségvetési politikáért fog felelni a költségvetés munkacsoport élén, amelynek tagja lesz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Orbán Balázs is. Erről a Pénzügyminisztérium adott ki éjfél előtt nem sokkal egy közleményt. A munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, ennek keretében vizsgálja a kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik