Gazdaság

Szárnyal a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus, megduplázta a profitját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kiugró eredményt ért el az OPUS csoport 2023 első három negyedévében – írják közleményükben.

  • A nettó nyereség 30,67 milliárd forint lett, ami több mint duplája az egy évvel korábbi azonos időszakinak.
  • Mindezt soha nem látott, 511 milliárd forintos árbevétel mellett realizálódott.

A cégcsoport szerint ez megmutatja, hogy a cégcsoport jó úton halad a belső szinergiák kihasználásával, és a külön iparági divíziók meghatározó vállalatai együttesen komoly védettséget adnak a nehéz külső körülmények ellen.

„Már a számokban is erőteljesen megmutatkozik a költséghatékonysági intézkedések sora, amit az elmúlt időszakban végrehajtottunk” – kommentált Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója, az első három negyedév számait elemezve. „A vállalatcsoport megmutatta, hogy nehéz időszakokban is képes rendkívüli eredménynövekedésre. Ettől azonban még nem dőlhetünk hátra, tovább keressük a szinergia lehetőségeket” – emelte ki Lélfai Koppány.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált, teljes működési bevétele rekord szintre, 510,72 milliárd forintra nőtt az év első kilenc hónapjában.  Ez 45 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt. A konszolidált, összes működési költség növekedése hasonló mértékű volt, a 478,9 milliárd forintos összeg 46 százalékkal lett magasabb a bázisidőszakhoz viszonyítva. Az üzemi eredmény (EBIT) is jelentősen, 33,1 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez 31,82 milliárd forint konszolidált eredményt jelentett.

Az EBIT növekedéséhez hasonlóan a konszolidált EBITDA-mutató is 26,2 százalékkal 65,65 milliárd forintra növekedett. A pénzügyi műveletekből 3,99 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport, így az üzleti eredményhez hasonlóan az adózás előtti eredmény is kimagasló mértékben növekedett.

Ez abszolút számokban azt jelentette, hogy

  • a 2022-es 13,99 milliárd forintos adózott eredményéhez képest
  • 2023 első három negyedévében az adófizetési kötelezettségek teljesítését követően, kiemelkedő, 30,67 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el az OPUS GLOBAL.

Az OPUS csoport konszolidált szinten 1 066 milliárd forint mérlegfőösszeggel továbbra is stabilan 1000 milliárd forint felett zárt 2023. szeptember 30-án, ami 2,3 százalékos növekedést jelent a tavaly év végi bázishoz. A mérlegfőösszegen belül a legnagyobb súllyal az energetika szerepel 38 százalékkal, az ipari termelés pedig 27 százalékos súlyt képvisel. A mezőgazdaság 22 százalékot, a turizmus 11 százalékot tesz ki, míg a vagyonkezelésre 2 százalék jut.

Összehasonlításul mutatjuk, hol tartottak tavaly ilyenkor.

Kapcsolódó
Ezermilliárdos vagyon felett rendelkezik a Mészáros-féle Opus csoport
A vállalatcsoport 2022-es háromnegyedéves konszolidált eredménye 14,7 milliárd forint lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik