Gazdaság

Milyen nyugdíj-megtakarításokat ajánlhat fel a munkáltató a munkavállalóknak?

Getty Images
Getty Images
Az elmúlt évek bizonytalanságai látszólag új helyzetet teremtettek a nyugdíjcélú öngondoskodási piacon: egyre többen vannak azok, akik szerint időskorukban az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetésre. Ennek ellensúlyozásában a munkáltatók is nagy szerepet játszhatnak, ha nyugdíjjal kapcsolatos megtakarítást ajánlanak a munkavállalóiknak, de akár át is vállalhatják a nyugdíjpénztáraknál vállalt tagdíjfizetési kötelezettségüket. A munkavállaló anyagi megbecsülésével ráadásul növelhető a dolgozók motivációja is.

A hazai lakosság fejében továbbra is fennáll a nyugdíj-paradoxon, azonban a jelenlegi bizonytalanság jelentős elmozdulásokhoz vezetett. Ilyen például, hogy a magyarok 63 százaléka szerint nehezebb lesz az élete nyugdíjasként, mint szüleinek volt, 67 százalék pedig úgy gondolja, hogy időskorában a megélhetésre az állami nyugdíj nem lesz elég, ennek ellenére a többség csak nyugdíjból tervez megélni, derült ki az OTP Nyugdíjpénztár friss kutatásából.

Az elmúlt időszakban 32 százalékról 40 százalékra emelkedett azok aránya, akik vagy rendelkeznek, vagy terveznek nyugdíjcélú megtakarítást kezdeni. Emellett a hazai lakosság 56 százaléka számára a nyugdíjas évekkel kapcsolatos egyik legnagyobb félelem, hogy a rokonok segítségére szorulnak majd ebben az időszakban. Így nem meglepő, hogy 50 százalék számára a legfontosabb motiváció a nyugdíjcélú megtakarítások megkezdése, annak érdekében, hogy időskorukban is függetlenek maradjanak, és azt csinálják, amit szeretnének.

Ez a trend érezhető a munkáltatók és a munkavállalók hozzáállásában is. Miközben egyre több cég dönt úgy, hogy nyugdíjhoz való hozzájárulással segíti szebbé tenni a dolgozók jövőképét, addig az álláskeresők számára is egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy milyen nyugdíjjal kapcsolatos juttatást biztosít számukra a munkaadó.

A nyugdíjjal kapcsolatos támogatások egyik legismertebb és legkifizetődőbb formája mégis az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, vagyis amikor a munkáltató részben – fix összeget, vagy a bér adott százalékát meghatározva –, vagy egészben átvállalja a munkavállaló havi tagdíjfizetési kötelezettségét.

A cégeknek ez több szempontból is igencsak kifizetődő választás. Egyrészt mivel ez egy bruttó bérként adózó, szja kedvezménnyel támogatott béren kívüli juttatási forma, másrészt a támogatással növelhetik a vállalat iránti lojalitást, a cég hatékonyságát és a munkavállalói motivációt is.

Dolgozói oldalról pedig azért kifejezetten kecsegtető ez a megtakarítási forma, mert a munkavállaló 20 százalék adó-visszatérítésre, évente maximum 150.000 Ft-ra jogosult a munkáltatói hozzájárulás nettó összege után is. Az önkéntes nyugdíjpénztár hatalmas előnye továbbá, hogy akár pár ezer forintos induló befizetéssel is elkezdhetünk takarékoskodni, tehát már a húszas éveiben járó pályakezdő fiatalok számára is jó lehetőség lehet az előtakarékoskodásra, hiszen sok kicsi sokra megy.

Szponzorált tartalom

A cikk az OTP Nyugdíjpénztár támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik