Gazdaság

Egységesen nettó 576 forint lesz a vízdíj a vállalkozásoknak, intézményeknek, szervezeteknek

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

2024. január 1-től a „nem lakossági fogyasztók” számára egységes vízdíj lesz – írta a Portfolio.hu szerda éjszaka a friss Magyar Közlönyre hivatkozva.

  • nettó 576 forint (ami a 27 százalékos áfával bruttó 732 forint) lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, illetve
  • nettó 881 forint (ami 1119 forint) lesz a szennyvízelvezetés díja.

Ezek mellé bejön egy alapdíj is, amely az átfolyási átmérőtől függően

  • ivóvíz esetén havonta 841 forint és 609 ezer forint között,
  • szennyvíz esetén havi 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között szóródhat.

Az Energiaügyi Minisztérium szerda esti közleménye szerint a jövő év elejétől bevezetendő, országosan egységes nem lakossági díjak mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslata alapján határozták meg az energiaügyi miniszter a rendeletben. A 2024. január elsejétől érvényes egységes alap- és fogyasztásarányos díj a nem lakossági területen jelenleg létező több mint 900-féle víz és csatornadíj helyébe lép, kiegyenlítve a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti akár 49-szeres különbséget. A díjak mértéke országszerte eltérő mértékben módosul.

A közleményben azt is leszögezték, hogy a változás a lakossági díjakat nem érinti, a kormány a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában továbbra is fenntartja. Ez meglepő ahhoz képest, hogy a júliusban olvasható hírek szerint még arról volt szó, hogy országos szinten egységesítenék a vízdíjakat, és a lakosságnak az átlag alatti, illetve feletti fogyasztásra eltérő díjakat állapítanának meg, úgy, mint a gáznál és az áramrnál. Szabó Iván víziközműügyekkel foglalkozó ügyvéd a Népszavának a többi között akkor azt mondta, információi szerint a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti rész válna piaci alapúvá. Nyáron a szakmabeliek azt nyilatkozták, legalább 50 százalékos vízdíjemelés kellene, hogy fenntartható legyen az ivóvízrendszer.

A minisztérium mostani közleménye szerint viszont Karácsony Gergely főpolgármester, és a baloldal kényszerítette ki a nem lakossági fogyasztók a vízdíjemelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik