Gazdaság europoli

Varga Mihály: Már biztosan jöhetnek az EU-s pénzek Magyarországra

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét – írja a 444.hu. Újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Brüsszelben Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint ez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel és egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU-tervből.

Varga bízik benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen mint fogalmazott, minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki. A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy az első részletek előlegként a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek 2024 elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után kb. 920 millió euró (380 milliárd forint) előtt nyílik meg az út.

November 23-án jött róla hír, hogy már csak az uniós pénzügyminiszterek jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy Magyarország forrásokat kapjon.

Kapcsolódó
1 milliárd eurónyi előleg érkezhet az EU-tól Magyarországra
Ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik