Gazdaság europoli

1 milliárd eurónyi előleg érkezhet az EU-tól Magyarországra

Enes Sahiti / MTI / EPA
Enes Sahiti / MTI / EPA

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány augusztusban beadott módosítását a helyreállítási és ellenállóképességi eszközre, így mintegy 1 milliárd eurónyi uniós előleg érkezhet Magyarországnak a RePowerEU program fejlesztéseire – tudta meg a Portfolio. A kormány egyébként a módosítás benyújtásakor 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt.

Azt is írták, hogy a mintegy 1 milliárd eurós előleg kifizetése csak akkor kezdődhet meg, ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják az Európai Bizottság javaslatát. A Tanácsban az ülést december 8-9-én tartják – utána mintegy 60 napon belül érkezhetnek a pénzek. A portál úgy tudja, az első 10 százalékos (460 millió eurós részlet) már akár februárban jöhet, a második inkább a jövő év végére várható.

Azt is írták, hogy információik szerint a teljes, 4,6 milliárd eurós programhoz még teljesíteni kell az RRF szupermérföldköveket.

Kapcsolódó
Simán lehet, hogy csak jövőre érnek ide az uniós pénzek
Valóban feloldhatják az egyik nagy csomagot a befagyasztott pénzekből, de így is előfordulhat, hogy csak jövőre fognak fizetni. Így állnak most a pénzügyeink.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik