Nagyvilág europoli

Népszava: két tagállam nem szavazza meg a Magyarországnak adandó uniós előleget

VALERIA MONGELLI / HANS LUCAS / AFP
Sigrid Kaag, Hollandia pénzügyminisztere
VALERIA MONGELLI / HANS LUCAS / AFP
Sigrid Kaag, Hollandia pénzügyminisztere

A tagállami pénzügyminiszterekből álló EU Tanács pénteken várhatóan zöld utat ad az eredeti magyar helyreállítási tervet 4,6 milliárd euróval megfejelő programnak, amelynek keretében Magyarország az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat és beruházásokat kíván megvalósítani – írta a Népszava. Az összeg nagyobb része – 3,9 milliárd euró – hitel, a maradék vissza nem térítendő támogatás.

A tanácsi jóváhagyás azt jelenti, hogy az Orbán-kormány hamarosan és külön feltételek teljesítése nélkül hozzájuthat 20 százaléknyi előleghez, 920 millió euróhoz. Ennek a felét a jövő év elején, a többit pedig a végén kaphatja meg.

A pénteki határozatot előkészítő testületi ülésen négy tagállam is a fenntartásait hangoztatta a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban

– közölte a lap brüsszeli forrásaira hivatkozva. Közülük előzetesen két ország jelezte, hogy tartózkodni fog a szavazáson: az egyik Hollandia, amely már tavaly decemberben sem támogatta az eredeti helyreállítási terv elfogadását. Sigrid Kaag pénzügyminiszter a hágai parlamentnek írott levelében azzal magyarázta az újabb tartózkodást, hogy Magyarország mostanáig nem tett elég konkrét, átfogó és ellenőrizhető előrelépést a jogállamisággal kapcsolatos aggályok kezelésével és a korrupcióval kapcsolatban. A holland kormány nem tartja kívánatosnak, hogy Magyarország még azelőtt részesüljön a 20 százalékos előfinanszírozásban az energetikai átállásra fordítható forrásokból, hogy megvalósította a jogállamisági reformokat.

Mivel a módosított helyreállítási terv elfogadásához a 27 tagország minősített többségének az egyetértése szükséges, a magyar program jóváhagyása még akkor is biztosra vehető, ha a két belengetett tartózkodás mellett néhány ellenszavazat is becsúszik – jegyezte meg a Népszava.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik