Gazdaság

Különsarcot kapott a műtrágyakirály, a hitelminősítők rögvest rontottak a Nitrogénművek adósságbesorolásán

Nagy Lajos / MTI
A Nitrogénművek Zrt. üzeme Pétfürdőn 2015. december 2-án.
Nagy Lajos / MTI
A Nitrogénművek Zrt. üzeme Pétfürdőn 2015. december 2-án.

Néhány napon belül két nagy hitelminősítő is rontotta a Bige-család tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. adósságbesorolását. A Fitch Ratings B- szintről CCC+-ra rontotta hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését. Előtte pedig az S & P vitte B fokozatról CCC+-ra a besorolást. Mindkét minősítő további leminősítést helyezett kilátásba a fejleményektől függően.

A lépés a műtrágyapiac visszaesését, a magas gázárak miatt bekövetkező működési zavarokat, illetve a pénzügyi teljesítmény – az előzetes várakozásokhoz képest bekövetkező – lényeges romlását tükrözi. Mindez megnövelte a 2025 májusában lejáró 200 millió eurós eurókötvény refinanszírozási kockázatát – idézi a Portfolió gazdasági portál a Fitch indoklását.

A negatív lépésekre azután került sor, hogy Bige László műtrágyakirály november 14-én reggel 6 órakor belengette, végleg bezárja Magyarország egyetlen műtrágyagyárát, mert a kormány által a szén-dioxid kvótára kivetett különadó és a különleges gázkészletezési díj akkora terhet jelent a Nitrogénműveknek, hogy nem tud versenyképesen gyártani. Tonnánként 20 ezer forint költségnövekedést becsült, ami a jelenlegi 130,5-133 ezer forintos árra rakódik. Néhány órával később azonban már azt jelentette be a milliárdos, hogy mindenáron megvédik a műtrágyagyárat, minden jogi fórumot igénybe vesznek ehhez, továbbá átállnak egy új technológiára, amivel kikerülhetik az extraadót.

Balázs Attila / MTI Bige László

Mindeközben bezuhant a Nitrogénművek korszerűsítésére kibocsátott kötvények árfolyama a frankfurti tőzsdén.

Bige Zoltán stratégiai igazgatót nem lepte meg a hitelminősítők negatív döntése, de a cég honlapján jelezte, hogy a Nitrogénműveknél másként ítélik meg a cég piaci és gazdasági helyzetét. Azt írja:

  • az európai műtrágyaiparra rendkívüli nyomás nehezedik, melynek egyik forrása a jelentős mennyiségű orosz műtrágya import.
  • Az új, nemzeti szintű adó 7 százalék körüli árbevétel arányos plusz költséget jelent.
  • A termelés felfüggesztése gazdaságilag racionális döntés volt, amint az gazdaságilag észszerűvé válik, újraindítják a gyárat.
  • 2024-ben is kezelhető szinten tartják az eladósodottsági mutatókat. A jelenlegi beruházási környezet nem elég vonzó komolyabb fejlesztések elindításához.
  • A kötvények refinanszírozásán már dolgoznak, jóval a 2025 májusi lejárat előtt.

Az extraadóval kapcsolatban azt írja:

Számos lépést tettünk az újonnan bevezetett adó kivezetése érdekében és a bíróságokon erős érveléssel tudunk fellépni.

Ami a kilátásokat illeti, Bige Zoltán optimista, műtrágyapiaci keresleti korrekcióval számol már rövid távon. Távolabbra tekintve pedig úgy véli, hogy több lehetőség is adódik a Nitrogénműveknek a legnagyobb hazai hidrogén termelő vállalatként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik