Gazdaság

A GVH áldását kérték, hogy arab főtulajdonos vehesse át a Yettelt

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A 2023. augusztus 1-jén kelt Részvény Adásvételi Szerződés értelmében az Emirates Telecommunications Group Company PJSC (közvetett módon) 50% plusz egy részvényt szerez a PPF Telecom Group B.V.-ban – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal oldalán található összefonódás-bejelentőben. Hogy miért érdekes ez, azt az Mfor kódolta ki. Mint mi is írtunk róla, egy arab cég, nevezetesen a GVH-közlésben szereplő Emirates Telecommunications Group Company PJSC lesz a Yettel fő tulajdonosa.

A norvég Telenortól 2018-ban vásárolta meg a PPF Telecom Group a hazai Telenor Magyarországot, amelyet tavaly Yettelre nevezett át és márkázott újra.

A több mint egy hete napvilágot hír szerint az Emirates Telecommunications Group Company PJSC a cseh PPF Telecom Group kelet-közép-európai üzletágainak irányító részesedését szerzi meg, amelyért az arabok 2,15 milliárd eurót (ez jelenlegi árfolyamon mintegy 800 milliárd forint) fizetnek. A tranzakciónak nem lesz része a cseh leányvállalat, de Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon az arab csoport válik a helyi részesedés – így idehaza a Yettel – meghatározó tulajdonosává. A legutóbbi nyilvánosan elérhető közlés szerint a Yettel Magyarországon 3,6 milliós előfizetővel rendelkezhet.

Már ha a A GVH is így látja jónak, és nem indít vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik