Gazdaság

200 milliót nyúltak le az online banki csalók, elkapta őket a rendőrség

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Mátrix Projekt keretében felvették a harcot a magukat banki alkalmazottnak kiadó online csalók hálózata ellen, és immár 17 gyanúsított van az ügyben – írja a Police.hu.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett, valamint pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozók a 2023 áprilisában elrendelt ügyben eddig 17 elkövetőt hallgattak ki, közülük négyen, két ukrán és két magyar állampolgárságú férfi letartóztatásban, hárman bűnügyi felügyelet alatt vannak, tízen szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség szerint a szervezetten működő csoport tagjainak módszere az volt, hogy

  • banki ügyintézőnek adva ki magukat
  • felhívták a kiszemelt számlatulajdonosokat, és
  • közölték velük, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számlájukon.
  • Rávették őket arra, hogy töltsék le és telepítsék az AnyDesk szoftvert, amely lehetővé teszi számítógépük és így bankszámlájuk távoli elérését.
  • Miután így az elkövetők már hozzáfértek áldozataik adataihoz, átvették számlájuk felett az irányítást, és alkalmanként több millió, egyes esetekben több tízmillió forintot vagy devizát utaltak át hozzájuk köthető bankszámlákra.
  • Az átutalás után ATM-ekből szinte azonnal leemelték a pénzt, még mielőtt a tulajdonosok rájöttek volna a csalásra, és letiltották volna a tranzakciót.

A nyomozás adatai szerint minden elkövetőnek megvolt a maga szerepe a bűncselekményekben: a pénzintézetek nevében telefonálóknak, valamint a társaiknak, akik beszerveztek olyanokat, akik némi részesedés ellenében rendelkezésükre bocsátották a bankszámlájukat, amelyekre átutalhatták a csalárd módon megszerzett pénzt, és akik még arra is hajlandóak voltak, hogy a pénzt felvegyék és átadják nekik.

A büntetőeljárásban jelenleg 13 károsult magánszemély és gazdasági társaság szerepel sértettként, a bűnbanda által kicsalt pénz eddig ismert összege pedig meghaladja a 200 millió forintot. Az eljárás további részében várhatóan a gyanúsítottak és a sértettek száma és azzal együtt a kicsalt pénz összege is gyarapodni fog.

A nyomozók a gyanúsítottaktól két nagy értékű személygépkocsit és több millió forintot foglaltak le a vagyonvisszaszerzés keretében, valamint 64 millió forint átutalását sikerült banki tranzakcióval megakadályozniuk.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találnak.

Kapcsolódó
Életük megtakarítását nyúlták le a nyugdíjas pártól a telefonos banki csalók
A bankoknak ki kell szűrniük a csalárd tranzakciókat, de ehhez az ügyfelek ébersége is szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik