Gazdaság

Fűtheti az inflációt, ha magasak lesznek a kötelező visszaváltási rendszer gyártói díjai

Németh Gabriella
Németh Gabriella

A hazai italgyártó szövetségek üdvözlik az italcsomagolások visszaváltási rendszerének jövő évi indulását, amivel megvalósulhat az ágazatban a körforgásos gazdasági modell. Az italgyártó és forgalmazó cégeket tömörítő szövetségek azonban az iparág versenyképességének javítása, a forgalom visszaesésének megállítása, valamint az élelmiszerinfláció csökkentése érdekében javasolják, hogy a visszaváltási rendszer költségei ne haladják meg a jelenlegi kiterjesztett gyártói felelősségi díj felét. Ez a költségszint felelne meg ugyanis az európai országokban már működő visszaváltási rendszerek terheinek – írják közleményükben.

A bevezetést azért üdvözlik, mert a PET- és üvegpalackok, alumíniumdobozok visszaváltási rendszerének bevezetésével a remények szerint 90 százalékot meghaladó szelektív gyűjtést lehet majd elérni, azaz az italcsomagolásoknál megvalósulhat a körforgásos gazdasági modell. A hazánkban megvásárolható műanyag- és üveg italospalackok, valamint az alumínium italosdobozok újrahasznosíthatóak, azaz alkalmasak arra, hogy használat után ismételten palackokká váljanak. A visszaváltási rendszer ezen értékes nyersanyagok elkülönített gyűjtését és újrahasznosítását teszi majd lehetővé. A visszaváltási rendszer által érintett három italcsomagolóanyag fajtából (PET, alumínium és üveg) Magyarországon évente több mint 3 milliárd darab kerül forgalomba.

Arra is kitérnek, hogy hamarosan újabb rendkívül fontos szakaszába lép a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos jogalkotás folyamata: 2023. november végéig kell kihirdetni a kormányzatnak a rendszer kialakítását és működtetését finanszírozó díjtételeket, amelyeket az italgyártó cégeknek kell majd megfizetniük.

Díjfizetés a visszaváltási rendszerben

Mint írtuk, a november 15-ig regisztrált italgyártók mentesülnek a kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR) megfizetése alól, viszont le kell szurkolniuk minden egyes legyártott visszaváltós italtermék után 50 forintot a MOHU-nak, valamint úgynevezett csatlakozási díjat (5 évig), illetve szolgáltatási díjat is kell fizetniük – a MOHU tehát ezekből fedezi a rendszer beruházásait, illetve fenntartását. A csatlakozási és szolgáltatási díjakat a MEKH javaslata alapján a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter határozza meg. Ezek a díjak is minden bizonnyal beépülnek majd a termékek árába.

Az italgyártó szövetségek a gyártás versenyképességének javítása, az értékesített mennyiségek 2023-ban tapasztalt jelentős visszaesésének megállítása, valamint az élelmiszer infláció további csökkentése érdekében kiemelten fontosnak tartják, hogy a visszaváltási rendszer költségeit a nemzetközi összevetések alapján reális szinten tartsák majd a döntéshozók. Az italgyártók ezérta kormányzat támogatását kérik abban, hogy a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos költségeik ne haladják meg az italcsomagolások után jelenleg fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj felét.Mint írják, ez a költségszint felelne meg a környező országok (Szlovákia, Románia, Lettország) nemrégiben indított visszaváltási rendszereiben fizetendő díjaknak és az európai gyakorlatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik