Gazdaság

Újabb üzletből száll ki a kormány

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

Korábban stratégiai fontosságúnak nevezték, hogy az állam jelentősebb tulajdont szerezzen meghatározó biztosítókban, ám mint az Azénpénzem kiszúrta, úgy tűnik, változott a stratégia.

Ennek jegyében az állam tulajdont szerzett a biztosítói szektor nagy szereplőiben. Az Union tulajdonosa, a VIG ugyan felvásárolta volna az Aegont (ma már Alfa), de végül a kormány lett a befutó. Most viszont, mint az MTI is megírta, szerződést írt alá a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítócsoport arról, hogy a magyar VIG társaságokban eddig meglévő 45 százalékos kisebbségi állami tulajdonrészt 10 százalékosra csökkentik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a magyar állam, az Alfa Biztosítót és az Union Biztosítót is magában foglaló, piacvezető magyar holding kisebbségi tulajdonosaként továbbra is támogatja a biztosítási szektor, mint stratégiai fontosságú ágazat fejlesztését, versenyképességének és teljesítményének további növelését.

A Corvinus Zrt. 2022. március 25-én szerzett 45 százalékos kisebbségi részesedést a VIG-csoport magyarországi üzletágában. Az ennek kapcsán megkötött együttműködési megállapodás értelmében az ellenőrző többség és az operatív irányítási jogok a bécsi és részben a budapesti tőzsdén is jegyzett VIG-csoportnál maradtak. A most bejelentett ügylettel 35 százalékos tulajdonrészt megtestesítő részvénycsomagot vásárol vissza az osztrák nagytulajdonos a magyar államtól. A tranzakció zárása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyéhez kötött – jegyezte meg a GFM. Leszögezték, hogy a magyar kormány továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti a biztosítási szektort, amelynek fejlődése, versenyképessége és ügyfélorientált működése kiemelt nemzetgazdasági érdek.

Nem arról adtunk hírt, hogy az Erste Csoport visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary Zrt. (EBH) 15 százalékos részvényhányadát az államtól. Akkor azt rebesgették, hogy talán a reptérvásárlásra csoportosítanak át.

Kapcsolódó

Kiemelt kép: A volt Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. épülete az Üllői út 1. szám alatt. A biztosító 2023. augusztus 1-jétől Alfa Vienna Insurance Group Zrt. néven folytatja a tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik