Gazdaság

A reptér megvásárlására fordíthatja a pénzt az állam, amit Erste-tulajdonrésze eladásáért kap

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Írtuk, hogy a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. értékesíti az Erste Bank Hungary Zrt.-ben meglévő 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét az osztrák anyavállalat, az Erste Bank AG számára. Az Index azt is megtudta, hogy az eladásra nem költségvetési szempontok miatt került sor. Információik szerint ugyanis a keletkező bevételt az állam egy másik stratégiai eszköz megszerzésére, vagyis a reptér visszavásárlásának finanszírozására fordítja. Ezt a portál megkeresésére a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár, Lóga Máté mondta nekik.

A novemberben záruló erstés tranzakció értéke 87,55 milliárd forint (kb. 230 millió euró), amely 125 százalékos többlet a 2016-os eladási árhoz (38,9 milliárd forint) képest. Mindemellett az Erste Bank Hungary Zrt. (EBH) az említett időszakban mintegy 20 milliárd forintnyi osztalékot is fizetett a Corvinusnak.

Szeptemberben a Budapest Airport Zrt. többségi tulajdonosa, az AviAlliance GmbH. a Hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy elkezdik a hivatalos tárgyalásokat a magyar állammal a repteret üzemeltető cég eladásáról, azután, hogy a magyar kormány újabb ajánlatot tett annak megvásárlására. Pár nappal később a lehetséges vételárról is olvashattunk – ha valóban 1536 milliárd forintot kell leszurkolnia az államnak, akkor ennek töredékét fedezheti csak az a 87,55 milliárd forint, amit az Erste tulajdonrészért kapnak.

Kapcsolódó
1536 milliárd forintért veheti meg az állam a Budapest Airportot
A magyar állam egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül 51 százalékot szerezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik