Gazdaság

Az Erste Csoport visszavásárolja az államtól bankja résztulajdonát

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Erste Csoport visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary Zrt. (EBH) 15 százalékos részvényhányadát a magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től. A novemberben záruló tranzakció értéke 87,55 milliárd forint (kb. 230 millió euró), amely 125 százalékos többlet a 2016-os eladási árhoz (38,9 milliárd forint) képest. Mindemellett az EBH az említett időszakban mintegy 20 milliárd forintnyi osztalékot is fizetett a Corvinusnak.

A magyar állam, az Erste Csoport és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között kötött, a Corvinus és – az EBH-ban továbbra is 15 százalékos részesedést birtokló – EBRD részesedésvásárlásáról szóló megállapodás tartalmazott egy előzetesen rögzített mechanizmust a kisebbségi tulajdonhányad kivásárlására.

A magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2016-ban vásárolta meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékát, 38,9 milliárd forintért. A befektetés hét év alatt több mint két és félszeresen térült meg – figyelembe véve a visszavételi árat, és az elmúlt években kifizetett osztalékok összegét. A felek a részvények visszavásárlásáról szóló szerződést november 10-én írták alá, a tranzakciót e hónap végéig zárják le – írta még az Erste közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik