Gazdaság

Pintér Sándorhoz fordultak az önkormányzatok a minimálbér-emelés miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Magyar Ónkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a minimálbér decemberi emelése miatt. Mint ismert, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) november 16-i, csütörtöki ülésén megállapodás született arról, hogy

  • a legkisebb keresetek már 2023 decemberében emelkedhetnek.
  • A minimálbér 15 százalékkal, bruttó 266 800 forintra,
  • a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 ezer forintra növekedhet.

A MÖSZ leszögezte, tagjai támogatják, a minimálbér és a garantált bérminimum emelését. Azonban azt is jelezték a belügyminiszter felé, hogy ez az emelés jelentősen megnehezíti az önkormányzatok gazdálkodását.

Valamint kitértek arra is, hogy a lépést nem előzte meg párbeszéd.

Dr. Gémesi György elnök levelében emlékeztetett rá, hogy az Országgyülés 2023. július 7. napján fogadta el a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényt, amely meghatározza az ónkormányzatokat megillető támogatásokat. Ebben a törvényben pedig nincs fedezet arra, hogy az önkormányzatok az így megnövekedett bérköltségeit ki tudják gazdálkodni.

Az elnök szerint az energiaárak emelkedése már így is a magasba emelte intézményeik működési költségeit, a bérköltségek ilyen mértékű növekedése pedig már veszélyezteti intézményeik működését. Az önkormányzatok felelősséggel kívánnak felkészülni a családok milliói számára is egzisztenciális terhekkel, sőt fenyegetéssel járó őszi, majd téli időszakra – tette hozzá. leszögezte, mindent megtesznek azért, hogy biztonságosan tudják működtetni intézményeiket és biztosítani az elemi közszolgáltatásokat, emellett el tudják látni szociális feladataikat is.

Az intézménybezárások, a közfeladat-ellátás, valamint a szolgáltatások színvonalromlásának elkerülése érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konkrét megoldási javaslatokkal is élni szeretne. Javaslataikról, a kormány eddigi és várható intézkedéseiről, továbbá a 2024. évi költségvetési keretek újra gondolásáról soron kívüli kormányzati — önkormányzati érdekegyeztetést, érdemi párbeszédet tartanak szükségesnek.

Éppen ezért, a vonatkozó jogszabályokra tekintettel, a lakosságszám-arányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke kezdeményezte Pintér Sándornál az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának mielőbbi összehívását.

Kiemelt kép: Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere

Ajánlott videó

Olvasói sztorik