Gazdaság

Már nem csak a politikusokban nem bízunk, hanem jóformán senkiben sem egy kutatás szerint

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Már nem csak a politikusokban nem bízunk, hanem jóformán senkiben sem egy kutatás szerint

Magyarországon, Lengyelországban, Dél-Koreában, Argentínában és Peruban az emberek nagyobb valószínűséggel mondják egy szakma képviselőire, hogy megbízhatatlanok, mint azt, hogy megbízhatók – ez derül ki az Ipsos nemzetközi felméréséből. A magyarok a politikusokat tartják a leginkább megbízhatatlannak, a tudósokat pedig a leginkább megbízhatónak – ez megfelel a tavalyi eredményeknek.

A kutatásban részt vevő 31 ország közül 16-ban az orvosokat tartották a legmegbízhatóbbnak, bár ezek aránya igen eltérő: míg Hollandiában 68 százalékban szerepelt az első helyen, addig Japánban csak 44 százalékban. A második helyen (9 országban) a tudósok szerepelnek, az előző évhez hasonlóan a magyarok is őket tartják a legmegbízhatóbbaknak 52 százalékkal, míg hat olyan ország akadt, ahol a tanárokban bíznak meg a leginkább a különféle foglalkozást űzők közül. 2022-höz képest annyi változott, hogy a katonaság már egyik országban sem került fel az első helyre.

Made with Flourish

Az Ipsos arra is megkérte a válaszadókat, hogy egy 1-től 5-ig tartó skálán értékeljék az egyes szakmákat a megbízhatóság alapján, ahol az ötös volt a legrosszabb, az egyes pedig a legjobb értékelés. Az összes vizsgált országot együttvéve a politikusok, a kormánytagok és a reklámosok kapták a legtöbb rossz, azaz 4-es és 5-ös osztályzatot, míg a legtöbb jó értékelés a tanároknak, a tudósoknak és az orvosoknak jutott. Így egyikben sem történt lényegi változás 2022 óta, még úgy sem, hogy a százalékpontok elmozdultak felfelé és lefelé is.

Made with Flourish

Ahogy a korábbi cikkünkben, úgy idén is kiválasztottunk két népszerűtlen szakmát, a politikusokét és az újságírókét, hogy országokra lebontva is megnézzük az értékelésüket. Tavaly a magyarok 76 százaléka adott rossz jegyet a politikusoknak, ez idénre – hibahatáron belül – 73 százalékra változott, a jó jegyet adók aránya azonban nem lett magasabb. Ezzel a jó és a rossz jegyeket összesítve a harmadik helyen végeztünk a listán Argentína és Lengyelország után. A skála másik végén India, Szingapúr és Indonézia áll, ezeken a helyeken 20 százalék fölött volt a pozitív értékelést adók aránya, sőt, Szingapúrban magasabb volt a politikusokban megbízók aránya, mint a bizalmatlanoké.

Made with Flourish

Az újságírók a legnagyobb arányban Magyarországon kaptak negatív értékelést, jó jegyeket viszont a legalacsonyabb arányban, jóllehet tavalyhoz képest kicsit javult a megítélésük. Ugyanakkor nem sokkal tartják megbízhatóbbnak őket Argentínában, Törökországban és Nagy-Britanniában sem.

Az újságírókról a legjobb véleménnyel Hollandiában, Indiában és Indonéziában vannak, egyben ez utóbbiban volt a legalacsonyabb a rossz jegyek aránya is.

Made with Flourish

Ismét megnéztük azt is, hogy a régióból szereplő két ország, Magyarország és Lengyelország eredményei hogyan viszonyulnak egymáshoz. A legmegbízhatatlanabbak – a lakosság szerint – mindkét országban a politikusok lettek, nagyjából azonos arányban, és a második helyen sincs eltérés, a magyar és a lengyel válaszadók között a kormánytagok 69, illetve 66 százalékos említést kaptak. Ez megfelel a 2022-es eredménynek.

Két kategóriában azonban nagy különbséget tapasztalhatunk a két ország között. A papokkal és lelkészekkel szemben a lengyelek jóval bizalmatlanabbak (63 százalék), mint a magyarok (50 százalék). Ugyanez a helyzet a köztisztviselők esetében is, ők a megbízhatatlansági skálán Lengyelországban 54 százalékos, míg Magyarországon jóval alacsonyabb, 38 százalékos értékelést kaptak.

Fordított esetre is van példa, amikor a magyarok a bizalmatlanabbak egy csoporttal szemben: a magyar válaszadóknál az újságírók, mint megbízhatatlan csoport 52 százalékos, a lengyeleknél 40 százalékos említést kapott, míg a jogászok esetében 9 százalékpontos az eltérés a két ország között. Abban viszont a lengyelek és a magyarok is egyetértenek, hogy a tudósok a legkevésbé megbízhatatlanok, de alacsony a bizalmatlanság a tanárokkal szemben is.

Made with Flourish

Módszertan

A kutatás alapjául szolgáló adatfelvétel az Ipsos Global Advisor online platformján, illetve Indiában az IndiaBus platformján zajlott 2023. május 26. és június 9. között, 31 országban, 22 816 személy részvételével. Indiában 18 éves vagy annál idősebb, Kanadában, Írországban, Malajziában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Törökországban és az Egyesült Államokban 18–85 év közötti, Thaiföldön 20–74 év közötti, az összes többi országban 21–74 éves felnőtteket kérdeztek meg.

A minta Indiában 2200 fős, Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Japánban, Új-Zélandon, Spanyolországban és az Egyesült Államokban 1000 fős, Argentínában, Belgiumban, Chilében, Kolumbiában, Magyarországon, Indonéziában, Írországban, Malajziában, Hollandiában, Peruban, Lengyelországban, Romániában, Szingapúrban, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Svédországban, Thaiföldön és Törökországban pedig 500 fős volt.

Az adatok az országok többségében, így Magyarországon és Lengyelországban is, reprezentatívnak tekinthetők a 75 év alatti felnőtt népességre nézve, a többi országban inkább a tanultabb, városi lakosság véleményét tükrözik.

A hibahatár 1000 fős mintán 3,5 százalékos, 500 fős mintán 5 százalékos.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik