Gazdaság

A kormány alaposan berágott Bulgáriára az újonnan bevezetett energiadíj miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mint mi is beszámoltunk róla, a bolgárok keményebben váltották be a fenyegetésüket annál, mint amennyire tartani lehetett tőlük. Megawattóránként 20 levás, úgynevezett energia-hozzájárulást szed a területére érkező és az azon áthaladó, orosz eredetű földgáz minden megawattórája után. A pluszteher magának a gáz árának a negyedét teszi ki, és Magyarországot is keményen sújtja, mert hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz. A magyar piacra szánt gáz esetében az extra számlát a Gazprom kapta, mert az orosz társaság viseli a költségeket, amíg a gáz el nem jut Kiskundorozsmára.

Ennek kapcsán a legújabb hír az, hogy a magyar európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János hadjáratot indított Bulgária ellen. Facebook-videójában nehezményezi, hogy az új energiadíjat (szabályozást) Bulgária Magyarország előzetes tájékoztatása és konzultáció nélkül fogadta el. A miniszter szerint a bolgár energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország és az egész régió energiaellátásának biztonságát. Emellett a bolgár energiadíj ellentétes az uniós joggal, mert vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez ellentétes, az uniós jog belső piacra, vámunióra, és közös kereskedelempolitikára vonatkozó szabályaival, valamint sérti az Energia Charta megállapodás rendelkezéseit is.

Levélben fordult ezért az Európai Bizottsághoz, hogy az EUB haladéktalanul indítson kötelezettségszegési eljárást Bulgáriával szemben, és mindaddig, amíg az eljárás le nem zárul, szólítsa fel Bulgáriát az energiadíj alkalmazásának felfüggesztésére. Kijelentette azt is, hogy amennyiben a bizottság a kérésnek nem tesz eleget, Magyarország kész arra, hogy maga az Európai Unió bíróságához forduljon, még az év vége előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik