Gazdaság

Gázszállítás: odacsaptak a bolgárok, súlyos számlákat kap Magyarország

Kőhalmi Péter / 24.hu
Kőhalmi Péter / 24.hu
A bolgárok keményebben váltották be a fenyegetésüket annál, mint amennyire tartani lehetett tőle: a területükön áthaladó összes gázra kivetették az extra exportvámot, nemcsak az oroszországi eredetűre. Már küldözgetik Magyarországnak a vaskos büntetéssel megfejelt számlákat – írja a Világgazdaság.

Ma reggel óta sorra érkeznek a bulgáriai gázvezeték-hálózaton szállító kereskedőkhöz a megemelt gáztranzitszámlák – tudta meg a lap.

Bulgária megawattóránként 20 levás, úgynevezett energia-hozzájárulást szed a területére érkező és az azon áthaladó, orosz eredetű földgáz minden megawattórája után. A pluszteher magának a gáz árának a negyedét teszi ki, és Magyarországot is keményen sújtja: hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz. A magyar piacra szánt gáz esetében az extra számlát a Gazprom kapta, mert

az orosz társaság viseli a költségeket, amíg a gáz el nem jut Kiskundorozsmára. 

Bulgária: amelyik gázról nincs nyilatkozat, az orosz

Ráadásul hiába vonatkozik csak az orosz eredetű gázra (a cseppfolyósra is) a bolgár parlament által szeptember 28-án elfogadott és október 13-án hatályba lépett törvény, azok a kereskedők is megkapták a magasabb összeg kifizetésére vonatkozó felszólítást, amelyek nem orosz gázt tranzitálnak. Ha pedig nem fizetnek, a bulgáriai rendszer-üzemeltető akkor is elveszi a szerinte jogosan kért pénzt: tíznapi türelmi idő után lehívja a kereskedők bankgaranciáját. Igaz, ez alól talán ki lehet bújni. A társaság előzőleg ugyanis kiküldött a bulgáriai gázvezeték-hálózata használóinak egy felszólítást, amelyben kéri, hogy igazolják a gázuk eredetét:

A lap piaci forrása szerint azonban ennek nemigen tettek eleget, hiszen a Bulgartranszgaz egyébként is tudta, ki mit szállíttat vele. A cég azonban a kereskedők reklamálására azt válaszolta, hogy

amelyik gázról nem nyilatkoznak, azt alapértelmezésben orosznak tekinti.

Így például azt a szállítást is, amely Görögország felől érkezik a hálózatába, és Szerbiába tart. Az ilyen tranzit extra büntetésétől is csak akkor tekint el, ha megkapta a „nem orosz” igazolást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik