Gazdaság

Már csak egyet kell aludni, és jön a számlákra az emelt nyugdíj

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Aki bankszámlára utalással kapja a nyugdíját, annak

  • a számlájára november 10-én, pénteken érkezik meg
  • a 3,1 százalékos korrekciós emeléssel növelt összegű nyugdíj, és mellé
  • egy összegben az év első tíz hónapjára és
  • a 13. havi nyugdíjra járó emelési különbözetet.

Akinek a postás viszi ki a nyugdíját, az a postai kézbesítési naptár szerint veheti majd át a fenti tételeket (a Postának 12 munkanapja van a nyugdíjak kézbesítésére) – írja a Nyugdíjgurun Farkas András nyugdíjszakértő.

Januárban 15 százalékos nyugdíjemelés volt. Most a várhatóan ennél magasabb éves infláció miatt történik a pótlólagos és visszamenőleges 3,1 százalékos emelési korrekció, így 2023-ban összesen (kamatos kamattal számolva) 18,5 százalékkal nőnek.

A rossz hír az, hogy ha a nyugdíjas inflációra vonatkozó ezen kormányzati becslésnél a tényleges éves infláció esetleg magasabb lenne (mint történt ez az elmúlt két évben), akkor ezt a különbséget már nem fogja külön kompenzálni az állam a nyugdíjasok részére.A jelenlegi nyugdíjemelési eljárás lényege, hogy a nyugdíjakat a költségvetési törvényben hónapokkal előre rögzített inflációs becslés szerint kell januárban emelni,  és ennek az emelésnek a kompenzációjára a nyugdíjtörvény szerint csak utólag, novemberben kerülhet sor, akkor is csak egy újabb becsült inflációs adatnak megfelelően. Így az inflációs emelés mértéke mind a januári elsődleges emelés, mind a novemberi korrekciós emelés esetében kormányzati becslésre (és nem lezárt tényadatokra) épül – világít rá a nyugdíjszakértő.

Ezért a nyugdíjasok a nekik csak később, utólag járó emelést hosszú hónapokra kamatmentesen kölcsönadják az államnak, sőt, az év utolsó négy hónapjára járó pótlólagos emelésről részben vagy teljesen le is mondanak az állam javára (ha a novemberi korrekciót meghatározó kormányzati becslés alacsonyabbnak bizonyulna a ténylegesen mért általános vagy nyugdíjas infláció mértékénél, ami mindig csak a következő év februárjában derül ki). Ez a veszély mindaddig fennáll, amíg a nyugdíjemelési eljárás érdemi reformjára nem kerül sor – szögezte le.

Nyugdíjemelés legközelebb 2024. januárjában várható, 6 százalékos.

Mint írtuk, több ponton is csúsztatott a kormány a novemberi nyugdíjemelés számait bejelentve.

A nyugdíjemelésnél irdatlan különbségek vannak, növelve a kisnyugdíjak leszakadását, és a jelenlegi rendszer miatt egyre távolodnak a nyugdíjak a keresetektől.

Kapcsolódó
Így kerültek szegénységi csúszdára a nyugdíjasok
Bár a fiatalabb nyugdíjasok ellátása magasabb, a nyugdíjak összességében egyre távolodnak az aktívak keresetétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik