Gazdaság

Négy éve nem volt ilyen a magyar hipermarketekben, a nyugdíjasok is örülhettek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Éves és havi szinten is árcsökkenést mért november 6-án a Privátbankár csapata Árkosár névre keresztelt rendszeres felmérésében, és mint írják, erre már több mint négy éve nem volt példa. Ez forintosítva azt jelenti, hogy

  • míg tavaly novemberben 34 293 forintért tudtak bevásárolni,
  • most majdnem egy ezressel olcsóbban sikerült megvenni ugyanazokat a termékeket, mint egy évvel ezelőtt. Így lett a vásárlásuk végösszege 33 320 forint.

Egy nagybevásárlás során ezer forint nem számít soknak a közel két éve tartó kiugró drágulás mellett, mégis egy komoly fordulatot jelent. Amiben jelentős szerepe lehet a bázishatásnak, vagyis annak, hogy egy évvel ezelőtt még száguldott, 42 százalék feletti volt az élelmiszerinfláció.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár felmérése alapján is pozitív fordulat történt, illetve az elmúlt bő két évben példátlan esetre került – a bázishatás itt is eddig még nem látott mértékben lépett működésbe. Friss felmérésük szerint 7,9 százalékponttal mérsékelte a Nyugdíjas Árkosár-index értékét, így novemberben a nyugdíjasok havi bevásárlása 27 128 forintba került, ami 2434 forinttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti összegnél, és 508 forinttal kisebb az egy hónappal korábbi összegnél. A Nyugdíjas Árkosár havi szinten 1,8 százalékos csökkenésről árulkodik, az előző év azonos időszakához képest pedig 8,2 százalékkal mérséklődtek az árak.

A Privátbankár kiemelte, az összesenben mért árcsökkenés mellett továbbra is voltak jelentős drágulások. Legnagyobb mértékben a chips (+59 százalék) illetve a cukor (+59 százalék) és a csokoládé (+ 39 százalék) drágult, de 31 százalékkal kerül most többe a gyümölcsjoghurt is. 20 százaléknál jobban emelkedett még a szénsavas üdítő, a kávé, a sör, a banán, a túródesszert ára, de a párizsiért és az ásványvízért is jóval 10 százaléknál kell most többet a kasszánál hagyniuk, mint egy éve. A vizsgált 30 termék közül 11-nél találtunk 10 százalék feletti drágulást. Jó hír, hogy ennél több élelmiszernek viszont lejjebb ment az ára.

Az Mfor árkosarában a legnagyobb mértékben a tojás ára csökkent, 49,7 százalékkal, ezt a sajt követi 42,8 százalékos áreséssel, a párizsi 35,1, az alma pedig 20,4 százalékkal lett olcsóbb tavaly novemberhez képest. A kiugró mértékű éves drágulásnál ők is kiemelték a cukrot (kilóját 59,4 százalékkal magasabb áron kínálják a hipermarketek), valamint a joghurtot (+33,9%), az ásványvizet (+23,7%) és a banánt (+21,7%).

Az Mfor azt is megnézte, mennyire értékállóak az árkosárral mérve a nyugdíjak. Arra jutottak, hogy amit 2021 novemberében 19 679 forintért lehetett beszerezni, azért most, a tizenegyedik hónapban 27 128 forintot kellett ott hagyni a boltokban. A drágulás mértéke tehát 37,8 százalékos, ezzel szemben a nyugdíjak – a pénteken esedékes 3,1 százalékos korrekciót is figyelembevéve – 41,6 százalékkal emelkedtek. Vagyis az árkosár-érték alapján 2,7 százalékos értéknövekedést lehet elkönyvelni a nyugdíjaknál. Nyugdíjkorrekció nélkül 37,4 százalékos nyugdíjnövekedés lenne a vizsgált kétéves időszakban, ami minimális reálszintű értékcsökkenést jelentene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik