Gazdaság

Akkucella-tesztelő üzem is lesz Iváncsán, a zajszennyező akkugyár szomszédjában

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyár beruházási területén újabb üzem létesítését engedélyezte a Fejér Vármegyei Kormányhivatal – szúrta ki az Átlátszó.hu. A portál szerint az új akkumulátortesztelő létesítményről eddig szinte semmilyen információ nem látott napvilágot – a kormányhivatal honlapját böngészve akadták rá az engedélyezési eljárás dokumentumaira. Arra számítanak, hogy a tesztelőüzem megépülésével további zaj- és légszennyező forrásokkal bővül az iváncsai ipari park – holott a nyár óta működő akkugyár elviselhetetlennek ítélt zaja miatt eleve nagy az elégedetlenség a falu lakói körében – tették hozzá.

Az „európai validációs üzem” nevű létesítményben a tervek szerint évente 124 ezer akkucella és -modul biztonsági tesztelését, majd megsemmisítését fogják elvégezni. Az új üzem nemcsak az iváncsai gyárból, hanem egész Európából fogadhat majd bevizsgálásra akkucellákat és -modulokat.

A cikkben kitérnek arra is, hogy a gyár építését a magyar hatóságok nem kötötték környezethasználati és katasztrófavédelmi engedélyhez, és az összeadódó környezeti hatásokat sem vizsgálták.. Pedig mint írják, a tesztelő üzem ugyanazokat a szennyező anyagokat bocsátja majd ki, mint az akkumulátorgyár, a hatások tehát összeadódnak majd.

Az Iváncsán élők hónapok óta jelzik, hogy elviselhetetlennek tartják a lakóövezettől 6-700 méterre épült akkugyár zaját. Július óta folyamatosak a panaszok – és nemcsak a gyárhoz legközelebb lévő utcákban élők, hanem a falu távolabbi pontjain lakók körében is, írta meg még szeptemberben a merce.hu.

Az SK On november 7-én kedden sajtóközleményt adott ki, melyben leszögezték, téves az az információ, hogy az iváncsai akkumulátorgyárában 2023. november 6-án hétfőn megkezdődött a termelés. A korábban előzetesen tervezett kezdési időpont 2023 negyedik negyedéve volt, azonban mivel a különböző hatósági engedélyeztetések még folyamatban vannak, illetve gépbeállítások, valamint géptelepítések zajlanak, így még nem kezdődött meg a gyártás. A gyártáshoz szükséges feltételek nem adottak még.

A cég a zajvédelemre is kitért, mondván a zajvédőfalak gyáregységen belüli telepítése folyamatos, az első ütem október végén zárult, 5 helyszínen 10 zajvédő falat telepítettek. Azt is írták, hogy a zajszintet november 3. és 4. között újramérték. Közleményük szerint a terv az, hogy ha az eredmények alapján vannak még olyan helyek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, azokra további zajvédő falakat telepítenek. Azt ígérik, hogy a gyár által okozott zajszennyezést jelentős csökkenteni fogják, a szomszédos település lakóinak figyelembevételével.

Miközben a magyar kormány öles léptekkel halad a világ második legnagyobb akkumulátor-nagyhatalma cím felé, és egyre másra dőlnek meg a beruházási rekordok, a lakosság pedig több helyen tiltakozik a veszélyes anyagok okozta egészségügyi és környezeti kockázatok miatt, addig az építkezéseken dolgozó magyar alvállalkozók egy része a dél-koreai beruházások körülményeire panaszkodik. Magyarország eddigi legnagyobb akkumulátorgyár-építkezésén ugyanis még nem fizettek ki minden magyar beszállítót.

Kapcsolódó
Iváncsai akkugyárépítés: őszintén bocsánatot kérnek a koreaiak, de nem tudnak fizetni, amíg egymással vitatkoznak
Indul lassan az iváncsai üzemben a termelés, ám Magyarország eddigi legnagyobb akkumulátorgyár-építkezésén még nem fizettek ki minden magyar beszállítót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik