Gazdaság

Uniós nyugdíjreform: 40 százalékos nyugdíjemelésről döntött Románia

Ivándi Szabó Balázs
Ivándi Szabó Balázs
Romániában 2024 szeptemberétől 40 százalékkal emelkednek az állami nyugdíjak. A hivatalos ok az unió által szorgalmazott nyugdíjreform, aminek az egyenlőtlenségek csökkentése mellett részét képezné, hogy a választási megfontolásoktól független legyen a nyugdíjpolitika. A nyugdíjemelés utáni bő fél évben Románia három választást tart.

Románia állami nyugdíjai jövő szeptembertől átlagosan 40 százalékkal emelkednek – közölte Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. Ennek a lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások teremtik meg, ami havonta 13,8 milliárd lejre (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összegre) növeli a nyugdíjkiadásokat.

A javasolt nyugdíjtörvénytervezet értelmében, amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár, első lépésként ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8 százalékkal januártól. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése, hogy az azonos munkakörben, ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz. Ezért a kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket – írja a portál a Reuters híre nyomán.

Ám érdekes módon jövőre szeptemberben helyhatósági, novemberben elnöki, majd 2025 elején parlamenti választást is tartanak az országban.

Összességében a nyugdíjakra fordított állami kiadások az előrejelzések szerint az idei mintegy 115 milliárd lejről 2024-re mintegy 146 milliárd lejre (31,45 milliárd dollár) emelkednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik